Szávay lenyomta a világ élmezőnyét

2008.02.18. 10:26
A világranglista tizennyolcadik helyén álló Szávay Ágnesben minden megvan ahhoz, hogy a legjobb tíz közé kerüljön, ezt alátámasztandó: az élmezőnnyel szemben összesítésben pozitív a mérlege. Ebből meríthet önbizalmat. Nem kifutott eredményekről van szó, a többséggel úgy találkozott, hogy mecsük idején neki volt a gyengébb helyezése.

Szávay Ágnes párizsi döntője és meglepő antwerpeni veresége után néhány nap pihenőhöz jutott, így készülhetett a dohai 2,5 millió dollár összdíjazású tenisztornára, ahol a négy éve még nyolcadik japán Szugijamával csap össze kedden. Szugijama párosban volt első is a ranglistán, így nem lesz könnyű dolga Szávaynak. Az önbizalmának vélhetően nagyon jót tenne, ha legyőzné a jelenleg negyvenegyedik helyen álló játékost.

Jankovicsot meccslabdáról verte

A tizenkilenc éves Szávay idén három nem várt vereséget is szenvedett százon kívüli játékosoktól - az ukrán Fedak és két orosz, Makarova, valamint Klejbanova verte -, legyőzött ugyanakkor top tízes vagy ahhoz közeli játékosokat. A világ legjobbjaival - az első huszonötöt vettük alapul - szemben a 8:6-ra vezet, vagyis képletesen szólva a döntő szettben meglenne a szabályok szerinti kettős különbség.

Az élmezőny tagjai közül az orosz Szvetlana Kuznyecova (3.) ellen egy vereséget gyűjtött be a US Open negyeddöntőjében, egyszer pedig, a New Haven-i fináléban visszalépett, de akkor az első szettet megnyerte. (Az Ivanovics elleni győztes bemutatót nem számoljuk.)

A negyedik Jankovics ellen a pekingi döntőben meccslabdáról és komoly hátrányról állt fel, legyőzte a szerbet, ezzel érte el élete eddigi legnagyobb sikerét.

Hantuchova nem szereti őt

A grúz hangzású neve ellenére szintén orosz Csakvetadzéval (6.) szemben a legrosszabb a mérlege, kétszer kapott ki tőle, mindkétszer Párizsban, előbb salakon, utóbb kemény pályán. A szlovák Hantuchova (8.) viszont nem szeretheti a stílusát, mert kétszer gratulálhatott neki, az első komoly, nagy figyelmet érdemlő győzelmét is ellene aratta, tavaly júliusban, New Havenben.

Gyementyjevát (11.) drámai csatában verte február elején, végig hátrányban volt a harmadik szettben, de amikor kellett, rákapcsolt és fordított. Petrovát (14.) a US Openen múlta felül, kis tüske maradt benne, mert az orosz azt mondta neki, csak szerencséje volt.

Nincs kiszállás a mókuskerékből

A kellemetlen stílusú Patty Schnydertől (13.) kikapott Budapesten - a döntő szettben egy gémig jutott -, Bondarenkónak (22.) viszont visszavágott a már sokszor emlegetett New Havenben a wimbledoni vereségért. Akkor még rutintalan volt, a selejtezőből kellett felküzdenie magát a főtáblára. Schiavonét (23.) Olaszországban verte még tizenhét évesen, tavaly Barcelonában pedig megalázta, tiválisa mindössze két gémre volt képes ellene.

A lengyel Radwanska (21.) erejéből kevéssel futotta többre, 6:0, 6:3-mal intézte el őt Palermóban.

Összegzésként megállapítható: Szávay Ágnesnek az elittel szemben általában nincs gondja, csak állandósítani kell a jó formáját, és bírni erővel, nehogy a fáradtság legyőzze, és kellemetlen vereségeket szenvedjen. A profi teniszben ez az egyik legnehezebb feladat, a mókuskerékből nem lehet kiszállni, tornáról tornára kell járni az előretörés érdekében.