Lékó Péter a csodagyerekkel csap össze

2008.02.20. 13:14
Hiába tartják a sakkozás Mozartjának a Kaszparov által csak Gyereknek nevezett norvég Magnus Carlsent, Lékó Pétert soha nem sikerült legyőznie. Május utolsó és június első napjaiban többször is próbálkozhat.

Május 28. és június 1. között rendezik meg a negyedik Lékó rapidsakk-fesztivált a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol az első számú magyar játékos ellenfele a norvég csodagyerek, Magnus Carlsen lesz. Ezt Káli Sándor, a város polgármestere jelentette be. Az eseményen Lékó Péter nem volt jelen, ez idő szerint a linaresi-moreliai szupertorna első állomásán vesz részt Mexikóban. Ahol tegnap este éppen Carlsennel játszott döntetlent.

A 2005-ben kezdődött sorozat nyitányán Lékó Péter az angol Michael Adamsszel, egy évvel később az exvilágbajnok Anatolij Karpovval, tavaly az ugyancsak orosz és ugyancsak világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal mérkőzött a borsodi megyeszékhelyen.

A 17 éves Carlsent trónkövetelőként tartják számon, a sakkozás Mozartjának is nevezik. Két esztendeje világbajnokjelölt volt, a tavalyi Világkupán harmadik lett, a néhány héttel ezelőtti, Wijk aan Zee-ben rendezett szuperversenyen holtversenyben diadalmaskodott.

A zseniális Kaszparov utódának tekinti a norvég tinédzsert. "Nemcsak nyerni akart, hanem kreatívan, érdekesen játszva akart nyerni. A küzdelem szépségét és egyediségét szinte mindegyik partijában fel lehetett fedezni. Bátran, de nem vakmerően kockáztatott" - értékelte Wijk aan Zee-i teljesítményét az Indexnek Kállai Gábor, a magyar válogatott egykori kapitánya.

Lékó és Carlsen a Moreliában zajló torna partiját is beleszámítva tizenkétszer mérte össze tudását. Tíz remi mellett a magyar nagymester kétszer győzött. Legutóbb Hollandiában nyert a norvég ellen Lékó.

A magyar játékos most nyolcadik a világranglistán (Élő-pontszáma: 2753), Carlsen a tizenharmadik (2733). Moreliában Lékó 4 forduló után 2 ponttal a középmezőnyben áll, Carlsen 1,5 ponttal mögötte van. A két nagymester Linaresben és Monacóban is asztalhoz ül még a miskolci párharcig.