Olimpiai zászlót vinni nagyon veszélyes

2008.02.20. 12:33
A Magyar Olimpiai Bizottság pénteken dönti el, ki mondja az olimpiai eskü szövegét és ki vigye a magyar zászlót a pekingi játékok megnyitóján. Az egyik legnagyobb elismerés komoly esélyvesztéssel jár: 1972 óta nem nyert olimpiai bajnokságot a magyar zászlóvivõ. Esküt mondani vízilabdásnak kell.

A pekingi olimpia öt és fél hónap múlva kezdõdik, de vannak magyar sportolók, akiknek már most pénteken fontos szerep juthat. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége azon az ülésén dönt arról, ki viheti az olimpiai megnyitón a magyar zászlót viheti, illetve kik mondhatják az olimpiai eskü szövegét.

Abban az esetben, ha az elnökség nem tudna dönteni - amire kicsi az esély -, a közgyûlés lesz kénytelen határozni a kérdésben.

A múltbéli eredmények alapján

Az olimpiai zászló a sportolók életében is jelentõs szerepet játszik, csak az viheti, akit a múltbéli eredményei alapján erre méltónak tartanak. Ugyanakkor a záróünnepségen olyan sportoló kapja a feladatot, aki az adott játékokon nagy eredményt ért el.

Jelen állás szerint az elnökség elé három nevet terjesztenek be. A legesélyesebbnek Kammerer Zoltán, a 30 esztendõs, háromszoros olimpiai bajnok kajakos tûnik, aki 2000-ben kettesben és négyesben is aranyérmes lett, négy év múlva a négyesben megvédte címét.

Két férfi, egy nõ

Mellette a hat évvel idõsebb kenus, Kolonics György került szóba, aki 1996-ban kettesben, 2000-ben egyesben nyert a kenu egyesek 500 méteres távján. A három jelölt között az egyetlen nõ Igaly Diana, aki Athénban lett aranyérmes a skeetlövõk versenyében.

Az eset érdekessége, hogy a kajakosok és a kenusok többnyire csak az olimpia második hetére szoktak a helyszínre utazni, most azonban már a megnyitón is ott lesznek, és a helyszínen készülnek az olimpia utolsó napjaiban esedékes versenyeikre.

A pólósoknak bejött

Az eskütételnél sokat számít, hogy éppen ki tartózkodik itthon, hiszen sokan a felkészülés közepén edzõtáborban, vagy kvalifikációs versenyeken vannak. Azt mindenesetre figyelembe kellene venni, hogy a legutóbbi két alkalommal is vízilabdázó mondta a férfiak szövegét, és mindkétszer magyar olimpiai bajnoki cím született.

Az elmúlt húsz évben csak egyszer fordult elõ, hogy ugyanaz vitte a zászlót, aki az esküt is mondta, ugyanakkor arra már volt példa, hogy valaki az egyik évben esküt mondott, majd egy másik olimpián a zászlót vitte. Ha olimpiai bajnok volt a zászlóvivõ, legutóbb az 1972-es müncheni olimpián tudott megint nyerni. Kulcsár Gyõzõ 1968-ban egyéniben, négy évvel késõbb csapatban lett bajnok.

Az elmúlt 20 év eskütevõi és zászlóvivõi a nyári játékokon.
 eskütevõ zászlóvivõ
1988. Szöul Vaskuti István kenus Vaskuti István
1992. Barcelona Egerszegi Krisztina úszó, Gyulay Zsolt kajakozó Komáromi Tibor birkózó
1996. Atlanta Kocsis Erzsébet kézilabdázó, Kovács Antal cselgáncsozó Szabó Bence vívó
2000. Sydney Mincza Ildikó vívó, Kósz Zoltán vízilabdázó Kõbán Rita kajakozó
2004. Athén Nagy Tímea vívó, Benedek Tibor vízilabdázó Kovács Antal cselgáncsózó