Álomrekordra tör a zseniális Iszinbajeva

2008.02.22. 10:25
A zseniális Szergej Bubkát is túl akarja szárnyalni, de szerdán hosszú idő után újra a vereséget kellett megtapasztalnia a világklasszis rúdugrónőnek, Jelena Iszinbajevának. Pályakép képekkel, videókkal.

Négy év után kapott ki a jelenlegi női atlétika legnagyobb alakja, az orosz Jelena Iszinbajeva. Akárcsak 2004-ben Iraklionban, most is honfitársa, Szvetlana Feofanova győzte le.

Jelena Iszinbajeva

Született: 1982. június 3., Volgográd
Eredményei: olimpiai bajnok (2004, Athén), 2×szabad téri világbajnok (2005, Helsinki, 2007, Oszaka), szabad téri Európa-bajnok (2006, Göteborg), szabad téri vb-3. (2003, Párizs), szabad téri Eb-2. (2002, München), 2×fedett pályás világbajnok (2004, Budapest, 2006, Moszkva), fedett pályás vb-2. (2003, Birmingham), fedett pályás Európa-bajnok (2005, Madrid), 21-szeres világcsúcstartó.

Hogy ez az eddig 21 világrekordig jutó rúdugrónő karrierjének egy új szakaszát jelenti-e, egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy számára már ismeretlen érzést kellett átélnie.

Iszinbajeva a lengyelországi Bydgoszczban 4,61 méterig jutott, riválisa 4,71-et ugrott. Pedig a múlt szombaton még fedett pályás rekordot döntött 4,95 m-rel Donyeckben.

Az orosz atlétanő elmúlt négy éve a győzelmek, a világcsúcsok és a világhírnév jegyében telt, és bár nincs okunk feltételezni, hogy máshogyan lesz a jövőben, érdemes kicsit összegezni, mit ért el eddig.

Iszinbajeva csúcsai képekben

Jelena a délorosz Volgográdban, az egykori Sztálingrádban született. Tizenöt évesen váltott a rúdugrásra, addig tornásznak készült, de kiderült, 174 centiméteres termete miatt soha nem érhet ebben a sportágban olyan magasra, mint szeretne - az olimpiai aranyéremig.

Azt vallja, nem volt nehéz az új sportágba beleszokni, gyorsan sikeres lett. Olyannyira, hogy ennek az addig kevéssé preferált számnak ő lett az egyik első igazi világklasszisa.

A női rúdugrás 2000-ben mutatkozott be az olimpián, azóta látványos fejlődésen ment át. Évekkel ezelőtt a 35-szörös világcsúcstartó Szergej Bubka azt mondta, akkor fogja komolyan venni a női rúdugrókat, ha túllépnek az öt méteren. Iszinbajeva volt az első, akinek ez sikerült, mégpedig 2005-ben, a helsinki világbajnokságon.

Akkorra már túl volt sok nagy csatán Feofanovával, és jó néhány világcsúcsot is megdöntött már.

A juniorként világ- és Európa-bajnok rúdugrónő első világcsúcsát 2003-ban, az angliai Gatesheadben teljesítette, 4,82 méterrel. A párizsi világbajnokságra már esélyesként érkezett, de csak harmadik lett, ekkor még maga elé engedte Feofanovát.

Első felnőtt világversenyét Budapesten nyerte, a fedett pályás vébét, az olimpia évében. Ezt 4,86 méteres, fedett pályás világrekorddal tette, ami már a második volt 2004-ben; a kettő között Feofanova volt a legjobb néhány hétig.

Szabad téren júniusban érte el a világ legjobbját, megint Gatesheadben, de a 4,87 métert Feofanova egy hét múlva átadta a múltnak. Iraklionban - ami egészen mostanáig Iszinbajeva utolsó vesztes versenyének helyszíne volt.

Júliusban Angliában tartolt, előbb Birminghamben, majd Londonban ugrott 4,89, illetve 4,90 métert.

Így fordultak rá az athéni versenyre, amely az olimpiai atlétikai program egyik legjobban várt eseménye lett. A stadionban már csak ez az egyetlen szám zajlott, 25 ezer néző csak rájuk figyelt, és láthatta, hogy Feofanova nem vitte át a világcsúcsot, ami már Iszinbajeva győzelmét jelentette. Ő azonban emeltetett még egyet, és 4,91-gyel itt is új rekordot ugrott.

Az egymást segítő riválisokkal szemben Iszinbajeva és a nála két évvel idősebb, szintén a tornából érkezett Feofanova versengése egyébként nélkülözi a bajtársiasságot. Kettejük viszonya Iszinbajeva szavai szerint kizárólag a köszönésekre korlátozódik. Sorsukban eltérő,hogy míg Iszinbajevát mindkét szülője végig segítette, addig a moszkvai születésű Feofanova mellett csak édesanyja állt.

2004-ben is csúcsot döntött egyszer a volgográdi, a következő év pedig már csak róla szólt. Ötször írta újra a szabad téri rekordot, és ami ennél is fontosabb, júliusra elérte a Bubka ingerküszöbét is megütő öt métert. Ekkor Londonban ugrott pontosan ennyit, egy hónappal később, a helsinki világbajnokságon, második kísérletre egy centivel túl is haladt az álomhatáron. Négyszer teremben is javított a világ legjobbján.

Még több kép a rúdugrónőről

2006 óta fedett pályán javítgatja a rekordokat, abban az évben megnyerte a szabad téri Eb-t, 2007-ben pedig az oszakai világbajnokságot. Az év februárjában Donyeckben 4,93 métert ugrott teremben, az volt a huszadik világcsúcsa. 2006-ban a sport Oscarjának tartott Laureus-díjat is megkapta.

Sikereinek egyik része az, hogy egy éppen jelentős fejlődésen keresztülmenő sport képviselője. Futását tökéletesnek tartják, mozgását, épp a tornából hozottak miatt, kiválóan kontrollálja, ami az ugrás második felében hoz neki nagyon sokat.

Jelenleg tehát 21 rekordnál tart, de 36-ig akar jutni, azért, mert ezzel a szkeptikus Bubkát is túlszárnyalná. Ő 35-ig jutott.

Abban is követi az ukrán legendát, hogy bár eszeveszettül erősnek és mindenkinél jobbnak tűnik, általában csak centinként növelte legjobbját. Mindenki tudni véli, azért, hogy így a csúcsokért járó prémiumokat a lehető legtöbbször zsebelje be. Iszinbajeva tagadja ezt a materialista megközelítést. "Csak a nagyon irigy emberek mondanak ilyet. Akik sikeresek a munkájukban, azok tudhatják, milyen nehéz ezt megcsinálni." Iszinbajeva sportszempontokkal magyarázza, miért emeli ilyen gyakran és kevéssel a szintet. Nem akar kiégni, állítja, állandó tüzet akar, nem szeretne úgy járni, mint az 1968-ban hatalmasat repülő távolugró, Bob Beamon, akinek ez az egyetlen igazán nagy momentum jutott a pályafutása során.

Anyagiassággal máskor is vádolták már, amikor az őt felfedező Jevgenyij Trofimovot elhagyta. Exedzője azt állította, nem kapta meg a pénzbeli részesedését Jelena sikereiből.

Iszinbajeva nemcsak sportemberként kiemelkedő, sokan szexszimbólumnak is tartják. Őt ez egyáltalán nem zavarja, szerinte a rúdugrás teszi, hogy felső- és alsóteste is arányosan kidolgozott.

Még több rekord

A civilben katonatiszt Iszinbajeva fontosnak tartja, hogy csinos legyen, szerinte a báj ugyanúgy a sportolónő sajátja, mint minden nőé. És ezt minden alkalommal a pályán is érzékeltetni akarja.

Régen arról ábrándozott, hogy nem Oroszországban fog élni, de a sikerek és hatalmas bevételek után is maradt. "Nagyon orosznak érzem magam. És azt is érzem, hogy szükség van rám. Ezért vagyok itt." Valóban: Marija Sarapovával és Roman Abramoviccsal együtt az új orosz jólét arcának tartják őt is.

Hogy meddig juthat, egyelőre nem tudni, de Bubka szerint a nők és a férfiak legjobbja között mindig marad egy méter. Jelenleg 616 centiméter a magasabb rekord. A karrierjét legalább 2012-ig tervező Iszinbajeva szerint jelenlegi legjobbjánál akár ötven centivel is tovább juthat.