Tíz éve nem volt ilyen fontos meccs

2008.02.23. 10:52
1999 óta nem vívtak címegyesítő mérkőzést profi nehézsúlyban. Akkor az ezredforduló vitathatatlan legjobbja, Lennox Lewis verte az öregedő Evander Holyfieldet. Vasárnap hajnalban a súlycsoport most legtekintélyesebb bokszolója, az ukrán Vladimir Klicsko csap össze az orosz színekben versenyző Szultan Ibragimovval. Három öv a tét.

Vladimir Klicsko aktuálisan két világbajnoki címet is birtokol, és annak ellenére őt tartják a legtöbbre, hogy a legsúlyosabbak között vannak néhányan, akik még nem kaptak ki soha. Fordított alapállású ellenfele is ilyen, mintegy mellesleg. Klicskót viszont háromszor is kiütötték. Először a közepes képességű Ross Puritty – Vladimir karrierje eleje környékén járt 1998-ban –, Kijevben, aztán a villámkezű Corrie Sanders, végül a betonfejű Lamon Brewster. Klicsko aktuális statisztikája: 49 (44 K. O.) győzelem, 3 vereség.

Tudását, képességeit és akaraterejét dicséri, hogy mindhárom bukása után képes volt talpra állni, hiába temették a szakértők mindannyiszor. Megszabadult a túlontúl óvatos Universumtól, leszerződtette trénernek az egykor Lewist óriássá edző Emmanuel Stewardot és belevágott. A nagy szervezetek közül az IBF és az IBO világbajnoka az ukrán; legutóbb történetesen azt a Lamon Brewstert iktatta ki meccsük hatodik menetében, aki 2004 áprilisában utolsóként elintézte őt.

Az elmúlt négy év Klicsko-teljesítménye alapján egyértelműnek tűnhet, hogy a kijevi óriás a címegyesítés esélyese. A dagesztáni Szultan Ibragimovot, a WBO bajnokát - egykor ez az öv is járt Klicsko derekán - általános divat lebecsülni. Ez annyiban furcsa, hogy az orosz színekben bokszoló bokszoló még nem veszített, egy árva döntetlen csúfítja mérlegét, amelyet 2006 nyarán hozott össze Ray Austinnal. 22 győzelemnél (17 kiütés) és egy iksznél tart. Ibragimov rútul elkalapálta többek közt Lance Whitakert, Shannon Briggset és Evander Holyfieldet.

Ezzel együtt nem kérdés, kevésbé impozáns az általa legyőzöttek névsora, mint Klicsko áldozataié. Ahogyan alkatilag is nehéz összehasonlítani kettejüket. A két méternél magasabb ukrán közel 108 kilogrammal mérlegelt, nyolc éve nem nézett ki ilyen impozánsan, a sokkal alacsonyabb dagesztáni valamivel több, mint 99 kg-t nyomott. Miközben Vladimir csupa izom, ellenfele inkább robusztus, és mindig úgy néz ki, mintha súlyfeleslege lenne. Ám aki látta már bokszolni, tudja, gyorsasága a látszat ellenére több, mint kivételes.

Akármi történjék a New York-i Madison Square Gardenben, egyvalami fix: bármelyik bajnok háromövesedése sokat lendíthet a nehézsúlyon, amelynek elismertsége igazán nagy bajnokok híján kissé megkopott az utóbbi években. Más kérdés, a nyafogásban annak is van szerepe, hogy az amerikai uralmat cakkpakk megtörték a posztszovjet ökölvívók. Kivétel nélkül minden fontos szervezet világbajnoki övét ők birtokolják: az említett kettőn túl a kazah Oleg Maszkajev és az üzbég Ruszlan Csagajev ül még a világ tetején. Őket sokkal nehezebb eladni a sportágban domináns Egyesült Államokban.

A Profiboksz.hu információi szerint mindkét ökolvívó hat-hatmillió euróval lesz gazdagabb vasárnapra. A fő kérdés nem ez, hanem az, hogy hogyan folytatják. Jellemző a várakozásokra, hogy a találgatások szinte kizárólag Klicsko további karrierjével foglalkoznak. Amennyiben Vladimir nyer, muszáj lesz kiállnia a feltörekvő orosszal, Alekszandr Povetkinnel. Ő legutóbb meggyőző teljesítménnyel intézte el az addig veretlen amerikai Eddie Chamberst. Felmerült már az is, hogy ismét bokszolhatna egy gálán a két Klicsko, ahogy 1998-ban tették Kijevben – kár, hogy Vitalij évekkel ezelőtt nyugdíjba ment, és visszatérési próbálkozásai sérülések miatt többször is kudarcba fulladtak.

Persze így is igaz: lenne közönsége egy Vladimir Klicsko– Povetkin és egy Vitalij Klicsko–Oleg Maszkajev vagy Samuel Peter dupla csatározásnak. Előbb mindazonáltal el kéne kapni Szultan Ibragimovot. Aligha lesz sima.