Húszmilliót ér a pekingi aranyérem

2008.02.27. 17:57
Megduplázta a kormány az olimpiai aranyérmesek jutalmazását. Athénban tízmilliót ért az első hely, idén augusztusban húszat fog.

Ahogyan várható volt: a magasabb összeget, vagyis a húszmilliós javaslatot fogadta el a kormány a pekingi olimpiai aranyérmek értékeként. Az ezüstérmesek tizennyolcmillióval, a bronzérmesek tizennéggyel gazdagodnak.

Két hete írtunk róla, hogy még sok kidolgozásra váró részlet van, így az aranyérmes csapatok javadalmazása is kérdéses.

Elbert Gábor sportszakállamtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a csapattagok nagyjából tizenkét millió forintot kapnak. (A második helyezettek az összeg kilencven százalékát tehetik zsebre, a harmadikok hetvenet.)

A vízilabdázók szövetségi kapitánya, Kemény Dénes még korábbi cikkünk után szóvá tette, méltánytalannak érzi a differenciálást. Athénban a felét kapták volna a pólósok az egyéni győztesek pénzének, de a szakember közbenjárására ez az összeg nyolcmillióra növekedett.

"Nem hiszem, hogy van olyan magyar egyéni olimpiai bajnok vagy szurkoló, akit zavarna, hogy egy csapatsport aranyéremre képes játékosa ugyanazt a prémiumot kapja, mint az egyéni bajnok. Ez semmi más, mint a régi időkből megmaradt rossz reflex" - összegzett Kemény.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke így reagált: "Örülök, hogy a döntéshozók sokkal bőkezűbbek voltak, mint négy évvel ezelőtt, és az pedig külön kiemelendő, hogy az edzőket is munkájukhoz méltó megbecsülésben kívánják részesíteni. A 20 millió forint már egy olyan összeg, amely közelít ahhoz az elismeréshez, amely egy olimpiai bajnoki cím után jár, hiszen ne feledjük, egy ötkarikás aranyérem az esetek többségében egy sportoló életművének számít. Az illetékeseknek tehát egy életművet kell megfelelően értékelniük. Ez esetünkben azért is fontos, mert számos magyar sikersportágban az olimpia az egyetlen esemény, amelyen egy sportoló megalapozhatja a további életét. Bízom abban, hogy olimpikonjaink szép kihívás elé állítják a kormányzatot, amikor majd a jutalmak átutalásáról kell intézkedni".

A MOB már tavaly beterjesztette a javaslatát a kormány elé, ebben két összeget jelölt meg, 15 vagy 20 millió forintot.