Hárman kibokszolták maguknak az olimpiát

2008.03.03. 16:21
17 sportágban biztosan ott lesznek Pekingben a magyarok, kilencben más kedvencet kell keresni az augusztus 8-án kezdődő olimpiai játékokon. A két vizilabdacsapat mellett a női kézisek is ott lehetnek, ha okosan selejteznek, Nagy Tímea és Berki Krisztián szabad kártyában reménykedhet.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) összesítése alapján a hivatalos állás szerint 111 magyar versenyző indulhatna a pekingi nyári olimpián. Ehhez jön még tíz sportoló, akik - nem hivatalos számítás szerint - szintén ott lehetnek az augusztusi játékokon.

Három ökölvívó pluszban

Az elmúlt hét második felében három ökölvívó - Kalucza Norbert (51 kg), Varga Miklós (60) és Káté Gyula (64) - szerzett kvótát, illetve a cselgáncsozó Bor Barna (+100 kg), valamint a női tőrválogatott ért el olyan eredményt, amelynek alapján a kvalifikációs szabályok értelmében már nem szorulhat ki az ötkarikás mezőnyből. Utóbbi három fővel szerepelhet, hárman indulhatnak az egyéni versenyben is, de a csapatviadalon szükség - például sérülés - esetén tartalék is bevethető.

Korábban ugyanígy, tehát nem hivatalosan biztosította helyét az olimpián a cselgáncsozó Csernoviczki Éva (48 kg), a párbajtőröző Szász Emese, valamint a férfi párbajtőrcsapat.

Világranglistás helyezése alapján a teniszező Szávay Ágnes is indulhat. A mezőnyt a június 9-ei sorrend alapján töltik fel, az első 48 automatikusan kvótás lesz, ráadásul van korlátozás az országonként indítható játékosok számában.

Függőben van két műugró, Kormos Villő (3 m) és Mátyás Melinda (torony) részvétele, a nemzetközi szövetség egyelőre nem közölte, hogy egy hete Pekingben elért eredményükkel bekerülhetnek-e az indulók közé.

Pillanatnyilag a vízilabda képviseli a csapatsportokat - a női és a férfi válogatott is megszerezte a részvételi jogot -, hozzájuk még a női kézilabdások csatlakozhatnak, ha március végén eredményesen veszik a franciaországi selejtezőt.

A kézis lányok reménykednek

Magyarok 17 sportágban rendelkeznek - hivatalos vagy nem hivatalos - kvótával: asztaliteniszben, birkózásban, cselgáncsban, evezésben, kajak-kenuban, kerékpárban, műugrásban, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, teniszben, tornában, vitorlázásban, vívásban és vízilabdázásban, illetve atléták és úszók szép számban értek el A, illetve B szintet, ami az indulás feltétele.

Egyéni sportolóink közül még Nagy Tímeával és a Berki Krisztiánnal bővülhet a névsor, a MOB mindkét versenyzőnk részére kéri a szabad kártyát a pekingi játékokra.

Kilenc sportágban - baseball, sofball, gyeplabda, kosárlabda, labdarúgás, műúszás, röplabda, tollaslabda és ritmikus gimnasztika - egészen biztosan nem lesz magyar induló az augusztus 8-án kezdődő ötkarikás játékokon.