Lékó utolsó lett a linaresi szupertornán

2008.03.07. 21:59
A mexikói Moreliában és a spanyolországi Linaresben rendezett szupertorna utolsó fordulójában nem törték össze magukat a versenyzők: mindenki döntetlent játszott. Első végül az indiai Anand lett, utolsó a magyar Lékó Péter, párban a spanyol színekben versenyző Shirovval.

Ahogy a hollandiai Wijk aan Zee-ben rendezett szupertorna után, úgy a moreliai-linaresi megméretést követően is egyetlen igazi sikerre hivatkozhat az egyébként ott és itt is gyengén szereplő magyar nagymester: arra, hogy mindkétszer legyőzte a csodagyerekként számon tartott Magnus Carlsent. Végső soron a 17 éves fiatalember Lékó Péter elleni vereségei miatt nem volt képes megnyerni a két tornát: Hollandiában ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az első helyezett, Linaresben fél egységgel maradt le a győztes Anandtól.

Lékó Péter a két kontinensen zajlott eseménysorozat alkalmából sokkal kevésbé törekedett biztonsági játékra, mint egyébként szokott - ha minden igaz, korábbi linaresi partijai közül kilencet nyert meg, kilencet vesztett és nem kevesebb, mint nyolcvanat hozott döntetlenre -, ennek azonban sokkal kevesebb parádés győzelem, mint szomorú vereség lett a következménye.

Így Élő-pontjaiból is veszít néhányat a magyar nagymester. Érdekességképpen megjegyzendő: a tavaszi miskolci sakkfesztiválon Lékó éppen Carlsennel játszik várhatóan izgalmas partikat.

A pénteki utolsó fordulóban Lékó világossal döntetlent játszott az örmény Levon Aronjannal - de a bolgár Topalovtól például kétszer is kikapott. A viadal honlapja szerint a magyar nagymester most a 34. lépésben állapodott meg remiben. Az utolsó körben amúgy mindenki megelégedett a fél ponttal.

Ez egyszersmind azt jelenti, hogy az érdekeltek kivétel nélkül maradtak azon a helyen, amelyet a 13. kör után elfoglaltak. A vége: Anand 8,5 pont, Carlsen 8, Aronjan, Topalov 7,5-7,5, Radzsabov 7, Ivancsuk 6,5, Lékó, Shirov 5,5-5,5.