A nigériai lidércnyomás az új világbajnok

2008.03.09. 21:03
Technikai K. O.-val győzte le a kazah Oleg Maszkajevet a WBC profi nehézsúlyú címéért kiírt mérkőzésen a nigériai Samuel Peter. A súlycsoportnak még soha nem volt afrikai világbajnoka.

A mexikói Cancunban rendezett mérkőzés előtt annak ellenére a nigériai lidércnyomás becenevű Petert tartották esélyesebbnek, hogy ő volt a kihívó, Maszkajev pedig a WBC-öv birtokosa. Az összecsapáson beigazolódott a papírforma, a 39 éves exszovjet ökölvívó nem volt képes végigállni a nagy ütőerejű nigériai rohamait.

A beszámolók szerint Peter több kemény ütésbe beleszaladt a korábbi meneteben, de ezeket lábon kihordta. Hiába híres Maszkajev is a pusztító ütéseiről, képességei ezúttal kevésnek bizonyultak. A mérkőzésvezető a hatodik menetben szakította félbe a kazah számára kilátástalanná vált küzdelmet.

Győzelmével Samuel Peter lett a profi nehézsúly első afrikai világbajnoka. Győzelmeinek száma 30-ra nőtt, vereségből csak egyet számlál, azt Vladimir Klicsko ellen szedte össze, akit háromszor is leütött, ám a sokkal képzettebb ukrán mindannyiszor felállt és kibokszolta ellenfelét. Maszkajev rekordja pillanatnyilag 34 győzelemből és 6 vereségből adódik össze, a kazah nemigen szerezhet újabb vb-övet pályafutása hátralévő részében.

Peter diadala egyszersmind azt jelenti, hogy vége a posztszovjetek egyeduralmának a nehézsúlyban. Az öt fontos szervezet címei közül hármat Vladimir Klicsko, egyet az üzbég Ruszlan Csagajev birtokol, az ötödik Nigériába került.

"Ki a következő? Én vagyok a bajnok. Ki a következő? - kiáltozta az MTI híre szerint a bajnok a ring közepéről. - Már holnap készen állok. Én vagyok a legjobb."

Ahhoz, hogy ezt a közvélemény elhiggye, még lenne teendője. Elvben kézenfekvő lenne, hogy Peter ismét bokszoljon Vladimir Klicskóval - akire ugyanakkor az orosz Povetkinnek fáj a foga -, ám előzetesen arról volt szó, hogy az ukrán testvérek idősebbike, Vitalij várhat az afrikaira. Mivel azonban a profi boksszal három éve felhagyott Vitalij Klicsko visszatérése már többször kútba esett, most sem fogadnánk arra, hogy ez a csata összejöhet.