Példátlan sorozat után buktak Görbiczék

2008.03.10. 14:58
31 meccset nyerni egy szuszra eddig nem sok csapatnak sikerült. Úgy végképp nem, hogy közben 13 európai kupameccsen is keresztülgázoljon aktuális ellenfelein. A Győri Audi ETO KC nagyszabású bravúrt vitt véghez. Igyekeztünk referenciákat találni a közelmúltból.

Vasárnap kikapott a Győr női kézilabdacsapata a Lada Toljatti elleni BL-mérkőzésen. Görbiczék tétmeccsen legutóbb 2007. május 27-én szenvedtek vereséget, több mint kilenc hónappal ezelőtt. Akkor a legutóbbi bajnokság rájátszásának utolsó fordulójában, a Ferencváros vendégeként hagyták el vesztesen a csarnokot. Azóta 16 bajnoki, 13 Bajnokok Ligája- és két Magyar Kupa-sikernek örülhettek a klub szurkolói. Ez összesen 31 győzelem egy huzamban. Próbáltunk hasonló sorozatot találni a közelmúlt kézilabda-történelmében. Nem volt egyszerű.

Olyan szériák után kutattunk, amikor az adott csapat az európai kupákban sem kapott ki hosszú ideig. A Győr 13 meccses söprésénél nem találtunk különbet.

Hasonlónak a dán Salgelse 2004/2005-ös menetelése tekinthető. A csodacsapat a Bajnokok Ligája-sorozatban 12 meccset vívott, és csak egyszer kapott ki a csoportban: a Kometal Skopje otthonában 20-12-re. Utána megverte az Elda Prestigiót, a Dunaffert, majd ismét a Skopjét, végül 9 győzelmet aratott egy huzamban. A bajnokságban is remekelt a gárda, az utolsó kilenc forduló mindegyikében nyert. A bajnoki elődöntőt az Ikast ellen, a finálét az Aalborggal szemben hozta. A statisztika azonban nem lett makulátlan, az Aalborg nyert egyet, 2-1-gyel vitte el a címet a Slagelse.

A következő bajnokságban a Slagelse 14 játéknap után veretlenül állt az élen. Közben a Bajnokok Ligája is elkezdődött. A Knjaz Milos ellen idegenben, a Dunaferr ellen odahaza nyert a csapat. 2006. január 21-én a Lada Toljatti otthonában szakadt meg a sorozat: az oroszok egy góllal győztek, éppen úgy, ahogy most verték a Győrt. Ha nincs az Aalborg-pofon, hosszabb lenne a sorozat, mint az ETO-é.

A másik szóba jöhető rivális a Hypo Niederösterreich. Az előző évtized végén, az 1997/98-as, illetve az 1998/99-es szezonban az európai kupákban a Hypo büszkélkedhetett 9 meccses győzelmi szériával. Ehhez pluszban százszázalékosan nyerték a tizenegy csapatos osztrák bajnokságot, miáltal megközelítették a 30 sikert. A Hypo 1977 óta minden évben megnyeri az osztrák bajnokságot.

Ha már a nagy sorozatokról van szó a női kézilabdában, nem szabad megfeledkezni a 70-es és a 80-as évekről, pontosabban a Szpartak Kijevről. Az 510 válogatottságig jutó Zinaida Turcsina vezérletével a Szpartak egymás után négyszer, majd rövidebb szünet után ismét négyszer vitte haza a női BEK-serleget. Akkor kevesebb mérkőzés kellett a diadalhoz: a kieséses rendszerben négy csapatot kellett elintézni összesen nyolc mérkőzésen.