Kölykök szívatták Rossit a katari éjszakán

2008.03.10. 18:37
Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso élete első Moto GP-nagydíján indult, és mindketten legyőzték a hétszeres bajnok Valentino Rossit, aki ötödik lett. Talmácsi motorhibája miatt kesergett, de bizakodik.

Suhancok uralják a Moto GP-t: a vasárnapi villanyfényes katari futamot a 22 éves világbajnok Casey Stoner nyerte a húszéves Jorge Lorenzo, a szintén 22 Dani Pedrosa és a 21 esztendős Andrea Dovizioso előtt.

A második és negyedik versenyző ráadásul újonc, Lorenzo és Dovizioso életük első Moto GP-nagydíján indultak. Előbbi rögtön megszerezte a pole pozíciót, majd mindketten legyőzték a hétszeres bajnok Valentino Rossit, aki ötödik lett, és épphogy meg tudta előzni a szintén bemutatkozó, 27 éves James Toselandet.

Loris Capirossi, Nicky Hayden, Marco Melandri, három exvilágbajnok klasszis messze lemaradva végzett mögöttük.

Stoner és Pedrosa sikere nem meglepő, a kétszeres 250-es világelső Jorge Lorenzótól viszont senki nem várt ilyen szenzációs eredményt.

"Majdnem tökéletes verseny lett. A győzelmet nem értem el, de így is hihetetlenül boldog vagyok. Ideges voltam, a Moto GP terhelését is szoknom kell még, az alkarjaim a végére bedagadtak, elfáradtam, ezért is maradtam le" - nyilatkozta Rossi yamahás csapattársa az olasz Italia1 televíziónak.

Negyedik lett, de nála is boldogabb volt Andrea Dovizioso, aki tavalyi Hondával verte Rossit szezációs csatában.

"Olyan jó volt, hogy sírok. Legyőzni Valentinót azonnal, boldog vagyok. Pedrosa sajnos elment, de az is elég, hogy Rossi mögöttem végzett" - mondta Dovizioso.

Ha van még egy kör, akár a kétszeres Superbike-vb-győztes Toseland is elkaphatta volna a hétszeres bajnok olaszt tavalyi Yamaháján: "Valentino sarkában végezni már az első versenyemen nem semmi, örülök neki. Még boldogabb lennék, ha őt és Doviziosót is lehagytam volna, de végig a limiten mentem, egyetlenegyszer sem hibáztam az utolsó kanyarig, és így sem sikerült."

Érdemüket tovább növeli, hogy a 29 éves Rossi semmire nem panaszkodott különösen, bár beállítási gondjai voltak, és a Bridgestone-abroncsok sem működtek úgy, mint várta, úgy meg főleg nem, mint Stoner Ducatiján.

A 250-es kategória katari nyertese, Mattia Pasini sem túl idős, 22, és szintén első versenyét futotta a kategóriában.

"Szóhoz sem jutok. Lassan indultam, de utolértem az élmezőnyt és mindenkit lehagytam, az utolsó köröm meg tökéletesre sikerült. Többet nem is kívánhatnék."

Az eddig említett pilóták közül csak ő nem világbajnok, a már említett Lorenzón és Toselanden kívül Dovizioso 2004-ben 125-ben nyert.

A legkisebbeknél nem látható ennyire éles váltás, de Sergio Gadea sikere váratlan, mert vállsérülése miatt még az sem volt biztos, hogy motorozhat Katarban.

Claudio Costa doktor összerakta és beinjekciózta, ő meg a fájdalom ellenére is győzött. Csak a célban sírta el magát, részben a győzelem, részben kínja miatt, hiszen jobb karját fel sem tudta emelni.

A harmadik Stefan Bradl 18 évesen ünnepelhette első dobogóját, szombaton Bradley Smith, aki csak 17, első pole pozícióját. Ő hibája miatt lemaradt, pontot sem szerzett, de a hétvége egyik leggyorsabbja volt.

A Moto GP legújabb nemzedéke - galéria

Talmácsi is elmondhatja ezt magáról, ő viszont nem saját, hanem gépe motorproblémája miatt maradt le, és lett csupán tizenkettedik.

"Remekelt a motorom, de négy körrel a vége előtt éreztem, hogy megragad a blokk, csodával határos módon sikerült versenyben tartanom magam. Azt hittem, minden rendben lesz, vissza tudok zárkózni a többiekre, de ismét beragadt. Négy pontot kaptam, de ettől nem vagyok boldogabb. Még nem tudjuk a hiba okát, csak azt, hogy nem szerelési gond okozta. Elkeseredésre semmi okom, mert ma sokáig nagyon jó volt a gép, Jerezig kijavítjuk a hibát, és újra a pódiumért csatázhatok majd" - írta saját honlapján Talmácsi.

A vb három hét múlva folytatódik a Spanyol Nagydíjjal.