Berki Krisztián lemaradt az olimpiáról

2008.03.17. 13:46
A lólengés Európa-bajnoka és világbajnoki ezüstérmese nem kapott szabad kártyát a nemzetközi szövetségtől, helyette a vébén 176. jemeni tornász lesz ott Pekingben.

Berki Krisztián, a lólengés Európa-bajnoka, a világbajnoki második helyezett nem lesz ott a pekingi olimpián, a nemzetközi szövetség (FIG) ugyanis egy jemeni tornásznak adta a szabad kártyát. Erről Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára tájékoztatta az MTI-t. Az olimpiai kvótáról a nemzetközi szövetségen belül egy háromtagú bizottság határozott.

Az egyetlen szabad helyre többek között három világbajnoki ezüstérmes, Berki, a szlovén Aljaz Pegan és a holland Yuri van Gelder pályázott, mégis a tavalyi vb-n 176. jemeni Nasvan al-Harazi kapott indulási jogot. "Nagyon szomorúak vagyunk" - jegyezte meg Altorjai, aki jelentős erőfeszítéseket tett, mindhiába.

Berki legbiztosabban a szeptemberi stuttgarti világbajnokság megnyerésével kvalifikálhatta volna magát az olimpiára, ott a döntőben egészen a végéig remekül teljesített, ám a leugrás előtt elveszítette lendületét, így odalett a remélt arany és a pekingi indulási jog. A világbajnoki címet a kínai Hsziao Csin (Xiao Qin) nyerte. Tornában így Gál Róbert és Böczögő Dorina képviseli a magyar színeket a pekingi játékokon. Gál pontszerző lehet, míg Berkinek simán lett volna esélye az éremszerzésre, ezt ő maga is megerősítette.

A döntés amúgy egyértelműen a kínaiaknak jó, hiszen a hazai tornászok komoly, szerspecialista ellenfél nélkül maradnak.

"Őszintén szólva kicsit dühös vagyok és elkeseredett. Nagyon sajnálom, hogy nem leszek ott Pekingben. Így hogy a nyújtó és a gyűrű vb-ezüstérmese is hiányzik majd, egyértelmű, hogy mindhárom szeren a színvonal is csökken. Ha bármelyikünk kapja meg a kártyát, biztos, hogy olimpiai éremmel tér haza, míg a jemeni tornász - nem szeretném megbántani -, de minden bizonnyal a mezőny végén végez majd. Persze nem tudok mit tenni, el kell fogadnom a döntést, csak ez még időbe telik. Mivel az olimpia bizonytalan volt, eddig sem csak azt tekintettem az idei esztendő fő feladatának, viszont így mostantól egyértelműen a májusi Európa-bajnokság a fő cél. Mindenesetre szomorú, hogy egy világbajnoki második hely nem elegendő az olimpiai részvételhez" - mondta Berki Krisztián.

A világranglista vezetője azt már korábban kifejtette, hogy Londonban mindenképpen szeretne indulni, és 2012-ben szeretné bepótolni azt, amiről ezúttal lemaradt.