Magyar csapat juthat a BL döntőjébe

2008.03.17. 19:17
Az biztos, hogy vagy spanyol, vagy német csapat nyeri a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját. Arra is van esély, hogy lesz orosz döntős a nőknél, két legjobbjuk is a négy között van. A Győr révén magyar csapatért is szoríthatunk. Az idei férfi és női sorozatok fejleményeit összegezzük.
Akcióban a koreai Oh

A férfiaknál ahogy tavaly, úgy idén is két német és két spanyol együttes jutott a kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A legutóbbi négyből a THW Kiel ismételt, mellette a Hamburg a másik germán. Spanyolországot ketten kápviselik: az FC Barcelona és a Ciudad Real. Már negyedik éve mindig volt két spanyol résztvevője a legjobb négynek.

Az FC Barcelona érkezett a legmesszebbről, nekik selejtezőt is kellett játszaniuk, de a portugál ABC de Braga ellen mindkét meccsüket megnyerték. Nagy László csapata a 32-es táblán sem hibázott, a francia Ivry, az orosz Asztrahany és a cseh Banik Karvina ellen is mindkétszer nyertek. A THW Kiel is makulátlan maradt a második körben. A Montpellier, a Hammarby és a Costanta ellen is nyertek az oda- és a visszavágón is. A Hamburger SV hazai pályán veszített pontot a Csehovszkije Medvegyi ellen, de mivel idegenben le tudta győzni vetélytársát, két pont előnnyel zárta a csoportkört. A Zaporizzsja és a Viborg ellen nem hibáztak a németek. Veretlen maradt a Ciudad Real is. Ők a német Flensburg, a norvég Drammen és a lengyel Lubin ellen nyertek mindkét mérkőzésükön.

A második kör már nem volt ilyen egyhangú, izgalmasabban alakult mind a négy csapat számára. A Kiel az Ademar León otthonában szenvedett 28-24-es vereséget, három forduló után egyformán állt a két említett és a Medvegyi. Miután a León meglepetésre kikapott az Ivrytől, a Kiel idegenben is megverte az oroszokat, majd a németek utolsó két csoportmeccsükön is nyertek, a végén négypontos előnnyel jutottak az elődöntőbe.

Mindössze egy vereséggel zárt a Ciudad Real is (ezt a Montpellier otthonában szenvedték el). A német Gummersbachot, a már említett francia csapatot és a szlovén Gorenje Velenjét utasították maguk mögé. Hatalmas csatában jutott tovább a Hamburg.

Az utolsó fordulóban a Portland ellen ki-ki meccset játszottak Pamplonában. Ha nyernek a spanyolok, ők jutnak tovább. A szünetben még egy góllal vezettek, de a második játékrészben végig a németeknél volt az előny; az utolsó tíz percbe négygólos előnnyel fordultak. A Portland hihetetlen hajrába kezdett, de csak a döntetlent tudta elcsípni, ami kevés volt a továbbjutáshoz.

A negyedik csoportot a Szeged révén mi is végig kísérhettük. Innen a Barcelona jutott tovább, úgy, hogy utolsó meccsén kikapott otthon a Picktől. Ez történelmi siker volt: a Barcelona legutóbb 11 éve kapott ki a Palau Blau Granában Bajnokok Ligája-meccsen, 1997-ben a Celje verte őket. Az a Celje, amely a Gudme együttesétől rabolt pontot az utolsó fordulóban, így a katalán csapat pontelőnnyel végzett az élen.

Győri siker a Lada otthonában

Érdekesség, hogy a spanyol bajnokságot jelenleg a Ciudad Real vezeti 40 ponttal, a második helyen a Barcelona áll, három pont a hátránya. A 30-ból 22 fordulón van túl a mezőny. A Barcelona ebben szezonban nyert a a Ciudad ellen, otthon 26-24-re, a visszavágóra május 3-án kerül sor. A németeknél a két elődöntős a bajnokságban is remekel. 26 fordulót követően a Kiel három pont előnnyel vezet a második Flensburg és hattal a harmadik Hamburg előtt. A Hamburg idegenben legyőzte idén a Kielt, 31-30-ra, a visszavágót április 16-án játsszák.

A nőknél a Győr az orosz Zvezda Zvenyigorod ellen, az osztrák Hypo NÖ a szintén orosz Lada Toljattival szemben vívja az elődöntőket. A magyar csapat is a selejtezőkből indult, mivel tavaly elveszítette a honi bajnokságot. Az egyfordulós rendszerben, Magyarországon, Győrött rendezett tornán a francia Metz, a szlovák Michalovce, valamint az izlandi Stjarnan ellen hibátlanul szerepelt a csapat. Ebből a körből került fel a Toljatti is. Az oroszok is megnyerték mindhárom meccsüket, Lengyelországban, a hazai Lublin, az olasz Sagunto, valamint a török Milli Piyango ellen.

Barcelona-ünnep a Gudme ellen

A legjobb 16 között csatlakozott a Zvezda, amely Nürnbergben pontot vesztett, majd amikor már minden eldőlt, a Krim Ljubljanától is kikapott, egyedül a Sävehof együttesét verte kétszer. A Győr ismét hibátlan maradt a Slagelse, a Koprivnica és az Union Ribarroja ellen.

A Hypo sem talált legyőzőre, a Larvik, a Kometal és a Toljatti ellenében. A Toljatti három vereséggel jutott a legjobb nyolcba. A magyar lányok hosszú menetelése pont ellenük, a hazai meccsen ért véget, de ekkor már elődöntősök voltak. Győri, majd a Nürnberg elleni sikerével a Lada lépett tovább a mieink mellett.

A másik ágon csak a második helyért folyt nagy csata, a Hypo mindenkit elvert, aki szembe jött. A továbbjutó helyre pályázó Zvezda és a Viborg az utolsó előtti fordulóban találkozott, az orosz csapat 5 gólos győzelemmel vágott vissza a februárban elszenvedett kétgólos vereségért, így nemcsak az egymás elleni eredménnyel, hanem jobb gólkülönbségével is jobbnak bizonyult dán vetélytársánál.

Filip Jicha lő gólt az Ademarnak

A Győr és a Hypo veretlenül, magabiztosan vezeti hazája bajnokságát. Oroszországban 22 fordulón van túl a 12 csapatos élvonal. Az első helyen a Lada áll 39 ponttal, őt követi a Zvezda 37-tel, a harmadik Dinamo Volgográdnak és a Rosztovnak 33 pontja van. A két elődöntős idén döntetlent játszott egymással.

A férfi góllövőlistát a Croatia macedón játékosa, Kiril Lazarov vezeti 95 góllal. A nőknél Tóth Tímea dobta eddig a legtöbbet, 101-nél jár.

A férfi elődöntők párosítását, illetve a női elődöntők időpontjait a kedden, 11-kor, a Bécsben rendezendő tanácskozáson fogják eldönteni. Az biztos, hogy a férfiak első meccseire április 2. és 6. között kerül sor, míg a visszavágókat április 9. és 13. között rendezik. A nőknél április 19. és 20. lesz az első meccs időpontja, a visszavágóké április 26. vagy 27.

Négyek az egyéb kupákban

A KEK-ben a nőknél a horvát Podravka, a spanyol Akaba, a norvég Larvik és a román Rulmentul Brasov jutott a legjobb négy közé. A férfiaknál a Valladolid, a német Rhein-Neckar, a svájci Schaffhausen és a Veszprém várja a keddi sorsolást. A női EHF-kupában a dán Ikast, a spanyol Itxako-Navarra, az orosz Dinamo Volgográd és a Dunaferr jutott a négybe, a férfiaknál a dán FC Köbenhavn, a spanyol Aragon, a német Nordhorn és a szlovén Koper izgulhat holnap. Végezetül a Challenge-kupa legjobb négy-négy együttese: a nőknél a francia Merignac, a német Oldenburg, a román Dunarea Braila és a szlovák SKP Bratislava, a férfiaknál az osztrák Alpla Hard, a portugál SL Benfica, a román Sport Resita, és a svájci Pfadi Wintherthur maradt.