Magyar ezüst az úszó-Eb első napján

2008.03.18. 21:41
Az eindhoveni úszó Európa-bajnokság keddi versenynapján rögtön megszületett az első magyar érem. Hosszú Katinka 400 vegyesen álmosan kezdett, de épp ez volt a taktikája, az utolsó százat nagyon jól bírta, és élete legjobb idejével, élete legnagyobb sikerét érte el a felnőttek közt. A mellúszó Bodor és a hátúszó Szepesi Nikolett valamint Verrasztó Evelyn is ott lesz a szerdai döntőben.

A 2006-os budapesti Európa-bajnokság kétszeres bajnoka, Cseh Léászló kapta az egyes rajtszámot Eindhovenben, bár 400 gyorson nem számított esélyesnek, még az is nagy bravúr lett volna, ha döntőbe kerül. Erre végül esélye sem volt, Kis Gergőnek pedig országos csúcsa ellenére sem sikerült a nyolc közé jutni.

Nem úgy a két vegyesúszónak, Hosszú Katinkának és Jakabos Zsuzsának. Korábban mindketten ifjúsági Európa-bajnokságot nyertek, azóta Jakabos visszaesett, nem jutott ki a tavalyi vb-re, és ugyan keményen készült, pszichésen nem bírta a versenyeket.

Hosszú már két éve is döntős lehetett volna, talán még az éremért is harcolhatott volna, ha szabálytalan lábtempó miatt nem zárják ki. Hiába úszta az ötödik legjobb időt, a döntőben már nem állhatott rajtkőre.

Jakabos jól kezdett, az első és a második fordulónál pillangón a második volt, Martinova azonban így is egy teljes testhosszal verte. A kiváló hátúszó, a nagy esélyes Filippi ezek után kapcsolt rá, ötven méter alatt faképnél hagyta a mezőnyt, és könnyedén vette át a vezetést.

Martinova ragadt rá, Jakabos is tartotta velük a lépést, Hosszú a lassú kezdés után mellen kezdett zárkózni, az utolsó százra már ő fordult harmadikként.

Már ekkor érezni lehetett, hogy meglehet az első magyar érem, de úgy látszott: a két magyar között dől el a bronzérem sorsa. Hosszú azonban az utolsó hosszon nagyon erősen hajrázott, és odaért a második helyre, és egy másodpercen belülire csökkentette a hátrányát az olasz Filippivel szemben. Jakabosnak meg kellett elégednie a negyedik hellyel, de úgy látszik visszatért a helyes útra, hiszen már a négy évvel ezelőtti Eb-n is ezt a pozíciót foglalta el.

Hosszú így nyilatkozott ezüstje után. "Hatalmas meglepetés nekem is, hogy második lettem, és hogy 4:40-en belülre kerültem, mert eddig ezt a határt nem sikerüt áttörnöm. Soha nem volt ilyen jó a felkészülésem, mint ebben az évben. Ez az eredmény nagy lökést ad az olimpiára."

Bodor Richárd a nyolcadik idővel jutott a szerdai döntőbe, hat század döntött a javára. 200 háton Szepesi Nikolett élete legjobbját úszta, 2 perc tíz másodpercen belül ért célba, összesítésben a második legjobb idő volt az övé, csak a francia Laure Manaudou előzte meg. Verrasztó Evelyn is nagyon iparkodott, így ő is úszhat majd a pontszerző helyekért szerda délután.

400 MÉTER NŐI VEGYES: 1. Alessia Filippi (olasz) 4:36.68, 2. Hosszú Katinka (magyar) 4:37.43, 3. Jana Martinova (orosz) 4:37.86, 4. Jakabos Zsuzsanna magyar 4:38.61