Akrobatikus futball: Európa élvonalában

2008.03.19. 15:31
Kárászi Rolandot és Kovács Pétert meghívták a franciaországi Komballra. Az akrobatikus labdarúgás magyarjai Európa élvonalába tartoznak.

Németh Ádám, az Első Magyar Freestyle Foci SE elnöke az Indexnek azt mondta, a párizsi Komballra a rendezők tizenegy ország 16 versenyzőjét hívták meg, köztük a tokaji Kovács Pétert és a dombrádi Karászi Rolandot is. A zsűri tagja volt az 1994-ben világbajnok brazil csapat középpályása, Rai is. A versenyt az egyik francia freestyle-közösség szervezte, ezért hangsúlyos volt a hazai jelenlét, öt franciát hívtak.

A magyarok szállását és utaztatását a szervezők állták, a versenyzőket és a szervezőket nem messze az Eiffel toronytól szállásolták el. A magyar csapat a később győztes Nammal, a freestyle világában sztárnak számító Palle-lal és az első világbajnok Mr. Woo-val volt egy légtérben.

Nam, a vietnami származású ír freestyler sokoldalúságával emelkedik ki társai közül. Németh szerint sokan vannak, akik jó teljesítményt nyújtanak a sportág egyik vagy másik szegmensében, de Nam az upperbody (fejjel, nyakkal, vállakkal, mellkassal kivitelezett trükkök), lowair (lábbal levegőben) és sitting trükköket is mesteri szinten műveli.

A freestyle-nak nincs nemzetközi szervezete (hazai már van), sem szabályzata. Németh szerint a gyors fejlődés miatt nehéz is lenne ilyet alkotni, bár az egységes versenyeztetés miatt indokoltnak érezné. Európában a francia, holland, angol és svéd freestyle-osok a legjobbak, az elnök állítása szerint Magyarország is a kontinens élvonalában van, a 2006-os amszterdami MOTG-versenyen Sűrű Tamás a harmadik helyen végzett.

Németh elmondta, tudomása szerint a helyi szövetségek még sehol sem karolták fel úgy a freestyle-t, mint például a futsalt. A sportág magyar képviselői másfél éve járják az országot, rendezvényeken, meccsek szünetében lépnek fel, és megállapodtak az MLSZ-szel, hogy az Ollé programban létrejövő pályák avatóünnepségén is bemutatót tarthatnak.

Karászi Roland (Rocco) 18 éves. 3 éve foglalkozik freestyle-lal, villámgyors mozdulataival bárkit képes elkápráztatni. Lowair stílusban a világ legjobbjai között emlegetik.

Kovács Péter (Petike) 20 éves, jelenleg a nyíregyházi főiskola hallgatója. Profi focistaként kezdte, egy komoly térdsérülés után labdaszeretetét a freestyle-ban kezdte kiélni. Azóta beleszeretett a sportágba, minden idejét ennek szenteli. Egyedi trükkjeit és kombinációit szokták erősségeként emlegetni.