Sebestyén Júlia volt a mi reménységünk

2008.03.19. 23:17
A kedden kezdődött göteborgi világbajnokságon a magyar versenyzőnőtől sokat reméltünk, de már biztos, hogy nem sikerül megismételnie az idei kontinensviadalon nyújtott teljesítményét. A többieknél a tisztes helytállás a cél.

A jégtáncosoknál Barta Krisztina és Tóth Ádám, a férfiaknál az orosz származású, magyar színekben versenyző Tigran Vardanjan, a nőknél Sebestyén Júlia képviseli a magyar csapatot a kedden kezdődött göteborgi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon.

Sebestyénnek az első tízben kellene végeznie ahhoz, hogy a jövő évi Los Angeles-i világbajnokságon két magyar versenyző indulhasson az olimpiai kvótákért. A 2004-ben Budapesten Európa-bajnok 27 éves tiszaújvárosi versenyző nyolcadik a világranglistán, januárban kiegyensúlyozottan szerepelt az Eb-n, negyedik lett Zágrábban. A mezőny most sokkal erősebb a japán és a tengerentúli indulók miatt, de két jó programmal elérhette volna eddigi legjobb vb-helyezését, amely a 2004-es hatodik hely volt.

A női műsor szerda délelőtt a rövidprogrammal kezdődött. A kűrt csütörtök este mutatja be a legjobb 24 versenyző. Sajnos a magyar egyszer elesett a rövidprogram bemutatása során, így csak a 19. helyen áll pillanatnyilag. Vezet az olasz Carolina Kostner, második a japán Aszada Mao, a harmadik Nakano Jukari.

Sebestyén Júlia

A nőknél Ando Miki a címvédő, előzetesen is azt vártuk, leginkább honfitársaira és a kétszeres Európa-bajnok olasz Carolina Kostnerre kell figyelnie, egyelőre mindannyian megelőzik. A címvédő japán idén még nem nyert versenyt, ám olyan ugrást tud, amit a női mezőnyben csak ő képes versenykörülmények között bemutatni: négyfordulatos Salchowot.

A továbibi címvédők közül a tavalyi férfi is tagja a mezőnynek. A francia Brian Joubert-nek várhatóan a kétszeres vb-aranyérmes svájci Stephane Lambiellel és az Európa-bajnok cseh Tomas Vernerrel kell küzdenie. A magyar Tigran Vardanjan a harmincnegyedik helyen végzett az idei Eb-n, ha eljutna a kűrig, az a csodával érne fel.

A párosoknál német-kínai párharc volt várható, és a papírforma be is jött. Az Aliona Savchenko-Robin Szolkowy Eb-győztes német kettős legyőzte legfőbb riválisát a Qing Pang-Jian Tong kínai duót.

A jégtáncosok versenyében a bolgár Albena Denkova, Makszim Sztavijszkij páros a címvédő, az Eb-második Okszana Domnyina-Makszim Sabalin kettős a múlt héten visszalépett. A hírek szerint Sabalin térdsérülése újult ki, ezért nem lesznek ott Göteborgban. A magyarokat Barta Krisztina és Tóth Ádám képviseli. A fiatal páros a zágrábi kontinesbajnokságon a huszonegyedik helyen zárt, így a vb-n is a tisztes helytállás a cél.

Ez a versenyszám kedden megkezdődött, a kötelező program után Bartáék a 27.-ek. Az élen az Európa-bajnoki ezüstérmes Isabelle Delobel, Olivier Schoenfelder francia duó áll. A jégtáncosok csütörtökön az originállal folytatják, a kűrt a legjobb 24 mutathatja be.