A legeslegszebb férfi lett a világbajnok

2008.03.23. 16:01
A kanadai Jeffrey Buttle nem képes négyfordulatos ugrásra, tripláit azonban tökéletesen hajtotta végre, így huszonöt évesen élete legnagyobb sikerét érte el. A címvédő francia Brian Joubert a hatodik helyről felzárkózott, de csak második lett.

Jeffrey Buttle és a többiek
A göteborgi műkorcsolya-világbajnokság utolsó versenynapján a férfiak mutathatták be szabadprogramjukat. A rövidprogramban a nagy esélyesek nem tudtak dobogóra kerülni, így kifejezetten izgalmas verseny alakult ki.

Az amerikai Johnny Weir kis híján tökéletes gyakorlatot hajtott végre, sokáig vezetett is, míg a hatodik helyen álló Brian Joubert le nem taszította. Joubert egyetlen ugrást sem hibázott, szombaton sajnálhatta igazán, hogy két nappal korábban elesett.

A versenyben vezető kanadai Jeffrey Buttle utolsóként lépett jégre, és olyat mutatott, hogy utána kétség sem férhetett ahhoz, hogy ő lesz a legjobb. Négyfordulatos ugrás ezúttal sem volt a kűrjében, a triplákból magabiztosan érkezett és nagy fölénnyel nyert. Buttle harmadik volt két éve a torinói olimpián, most élete legnagyobb sikerét érte el.

Sok-sok érmes. Galéria

A 25 éves Buttle kezdetben a nővérével jégtáncolt, később egyesben versenyzett, 2002-ben már akár olimpiai résztvevő is lehetett volna, de hazája bajnokságán harmadik lett. Még ebben az évben megkapta a leggyönyörűbb férfi korcsolyás címet a tekintélyes nemzetközi szaklaptól.

A férfi verseny sokkal magasabb színvonalú volt, mint a női, amelyiket a japán Aszada nyert meg. Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar Sebestyén Júlia a 11. helyen végzett. A párosoknál a német Aljona Savchenko és Robin Szolkowy, a jégtáncban a francia Isabelle Delobel, Olivier Schoenfelder vitte el az aranyérmet Svédországból.