Cseh László közel újabb aranyához

2008.03.24. 14:56
Az eindhoveni úszó Európa-bajnokság befejező napjának nyitányán, hétfő délelőtt egy magyar sem lett döntős 400 női gyorson, Cseh László ellenben a legjobb idővel lépett tovább a selejtezőből az esti fináléba 400 vegyesen. 200 pillangón Kovács Emese a második idővel döntős, ő is éremért harcolhat.

Női 400 m gyorson a magyar trióból még a legsebesebb, Mutina Ágnes is - aki 200 méteren bronzérmes lett - csak a 12. pozíciót tudta megszerezni 4:14.98 perccel, ami amúgy olimpiai B szintes idő, de messze volt a nyolcas döntőtől. Nagy Réka 4:20.49-cel a 20., a már szintén eindhoveni érmes Hosszú Katinka 4:22.30-cal a 22. lett összesítésben.

A férfiak hosszabbik vegyesszámában nem lehetett kérdés, hogy Cseh László továbbjut-e, hiszen címvédőként, az Európa-csúcs tulajdonosaként (4:09.63 p) eleve favoritként érkezett Hollandiába.

Ennek megfelelően tudta le a kötelezőt: 4:12.85 perccel, elsőként jutott be az esti fináléba, ahová követte őt Kis Gergő is. A 800 m gyors eindhoveni Európa-bajnoka 4:17.44-gyel a teljes rangsorban a harmadik lett, és ha nincs a létszámkorlátos szabály, a versenyszám további két magyarja is döntős, hiszen Verrasztó Dávid 4:17.93-mal az ötödik, Kerékjártó Tamás 4:19.56-tal pedig a nyolcadik időt úszta. Cseh és Kis ugyanakkor két éremmel térhet haza, ami utóbbi esetében óriási siker.

"Úszhattam volna lassabban is, de nem kockáztathattam meg egy esetleges kiesést. Háton és gyorson még maradt bennem, a mellúszásommal elégedett vagyok. A csúcsformám még odébb van, de este megpróbálom a maximumot kihozni magamból" - mondta Cseh László.

Ellenpontok jellemezték a záróversenyeket: a 4x100 méteres női vegyesváltó beverekedte magát a nyolcas döntőbe, a férfikvartett ugyanakkor az utolsó, a 18. lett a kvalifikációban, ami erősen közelíti a szégyenkategóriát.

A női négyes - Szepesi Nikolett, Bor Katalin, Tompa Orsolya, Verrasztó Evelyn - 4:09.71 perccel, nyolcadikként még éppen bekerült az esti döntőbe, míg a férfistaféta - Nagy Péter, Bodor Richárd, Kovács Norbert, Takács Krisztián - 3:46.74-gyel csak a 18. lett.

Ilyenre nem volt példa az utóbbi időben, hiszen bő tíz évvel ezelőtt még a világbajnokságon is az érmekért küzdöttek a magyarok. A váltó mentéségre szólhat, hogy nem úszott benne Cseh László, egyben sokat elárul a többiek képességeiről. A női vegyesváltó akár még olimpiai kvótát is szerezhet, ha ilyen ütemben fejlődik tovább.

Hajnal András a toronyugrás döntőjébe a tizenkettedik helyen került be.