Földes Vilmos vezet és a top 100-ba vágyik

2008.03.26. 12:38
A legjobb magyar biliárdos vezeti az IPT Tour április 8-án záruló közönségszavazását. Ha megnyeri, meccset játszhat a top 100-ba kerülésért, és akkor maga a szervezet állná versenyeztetése költségeit.

Az International Pool Tour honlapján a poolbiliárd történetében először a rajongók szavazhatják meg, ki játssza 2008. április 29-én a Challenge Match mérkőzéssorozat következő összecsapását. A szervezet honlapján több mint harminc országból 235 játékosra lehet voksolni, köztük a legjobb magyar poolosra, Földes Vilmosra is.

A szavazás április 8-án éjfélkor zárul, Földes vezet, de szorosan követi őt két osztrák nő, Jasmin Ouschan és Gerda Hofstatter. Az IPT módosított a szavazáson, mostantól minden regisztrált tag naponta kétszer szavazhat, és egy ember korlátlan számú mailcímmel regisztrálhat.

Földes Vilmos

Földes az Index kérdésére elmondta, ő maga nem szavaz, de figyeli az eredményt, naponta segít családtagjainak, ismerőseinek, klubtársainak a voksolásban. A 2007-es poolbiliárd-világbajnokság bronzérmesének mindegy, ki ellen kell játszania, a legfontosabb, hogy a szavazatok alapján kijusson a meccsre.

A listán közvetlenül utána következő 22 éves Jasmin Ouschan Földes szerint a világ egyik legjobb nő biliárdosa, Európa-bajnok, gyerekkora óta játszik; stílusa, beállása, technikája a férfiakéra emlékeztet. Eddig háromszor játszottak egymással, Földes 2-1-re vezet, de egyetlen Ouschan elleni vesztes meccse éppen a legutóbbi volt, fél évvel ezelőtt.

A szavazás harmadik helyén álló, 38 éves Gerda Hofstatter tízszeres Európa-bajnok, egyszeres világbajnok, nyert amerikai és osztrák bajnoki címet is, utóbbit tizenhétszer. Hofstatter az Egyesült Államokban él, Földes még nem játszott ellene, nem ismeri a stílusát.

A magyar játékos szerint az IPT megítélése az utóbbi időben romlott, mert a szervezet a pénzdíjak kitűzésében a kelleténél gyorsabban fejlődött, szponzorációs gondjai akadtak, de presztízse azért maradt. Az IPT saját ranglistájának első 100 helyezettjét utaztatja és versenyezteti, olyan körülményeket biztosítva a versenyzőknek, hogy csak a játékra kelljen koncentrálniuk.

Földes a 101. a ranglistán, ha a szavazással bejut a meccsre, és megnyeri, biztosan bekerül a százba. A mérkőzés valószínűleg Chicagóban vagy Las Vegasban, de mindenképpen az Egyesült Államokban lesz, április 29-én. Az IPT honlapján élőben és ingyenesen közvetítik.