Talmácsi a harmadik körben kiesett Jerezben

2008.03.30. 14:00
A világbajnoki címvédő Talmácsi Gábor tavaly megnyerte a gyorsasági motoros Spanyol GP-t, és most az első sorból indulva ismét jó esélye volt erre. Egészen a harmadik körig, amikor a motorja ismét leállt, így kénytelen volt feladni a versenyt. A futamot Corsi nyerte.

A gyorsasági motoros Spanyol Nagydíjon a világbajnoki címvédő Talmácsi Gábor egyre jobb formát mutatott. Amíg az első időmérőn csak 11. volt, a szombati szabadedzésen már a 8., míg a második időmérőn a negyedik legjobb időt futotta. Ilyen előzmények után arra lehetett számítani, hogy folytatva a tendenciát a futamon is jól teljesít.

Három körig tartott

Talmácsi a versenyt megelőző bemelegítő edzésén a hetedik időt érte el. A legjobban a második helyről rajtoló spanyol Nicolas Terol ment. Az első sorból a brit Smith, Terol, a német Bradl és Talmácsi indulhatott.

A rajtnál a magyar motoros Bradlt megelőzve szinte azonnal feljött a harmadik helyre, de a mögüle induló Corsi hamar megelőzte. Mielőtt azonban belemelegedett volna a versenybe motorja elkezdett lassulni, majd leállt és a harmadik körben kénytelen volt feladni a versenyt.

Corsi lett a befutó

Talmácsinak nincs szerencséje az idei szezonban, hiszen az idény első versenyén - szintén műszaki hiba miatt - az élről visszacsúszva a 12. helyen fejezte be a Katari Nagydíjat. Nem sokkal később csapattársa Gadea is kiesett - szintén műszaki hiba miatt - így az Asparnál valószínűleg alaposabb vizsgálatoknak fogják elávetni a motorokat az idei gyengébb rajt okán.

Az hamar kiderült, hogy a versenyt valószínűleg az első öt helyen haladó Corsi, Terol, Smith, Nieto, Bradl ötösből nyeri meg valaki, miután már a verseny felére alaposan elhúztak a többiektől. A győzelmet végül Corsi szerezte meg, megelőzve a sokáig vezető Terolt. A harmadik helyért az utolsó métereken is hatalmas harcot vívott az angol és a német motoros, végül Smith állhatott fel a dobogóra, aki milliméterekkel előzte meg Bradlt.

A motor mást akart

Corsi pályafutása második győzelmét aratta, így az összetetben is átvette a vezetést.

"Úgy éreztem az első két körben, hogy a pódiumért csatázhatok, és a győzelemre is lett volna esélyem, de a motor nem így gondolta" - nyilatkozta a vb-címvédő Talmácsi Gábor, aki a 125 kcm-esek versenyében a harmadik körben kiesett.

Kallio szerencsés győzelme

A finn Mika Kallio nyert a 250 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság második futamán, a Spanyol Nagydíjon, vasárnap Jerezben. A KTM-mel versenyző pilóta óriási szerencsével győzött a spanyol GP-n. Egy körrel a zárás előtt a spanyol Alvaro Bautista és az olasz Marco Simoncelli csatázott az első helyért, ám egymásnak ütköztek, kirepültek a homokágyba és így nevető harmadikként végül Kallio diadalmaskodott.

A spanyol Hector Faubel már a második, míg a svájci Thomas Lüthi pedig a 22. körben esett ki. Tóth Imre a 15. lett és ezzel megszerezte első vb-pontját a negyedliteresek között.

Eredmények:

125 kcm: 1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 41:46.100 p 2. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 3.206 mp hátrány 3. Bradley Smith (brit, Aprilia) 4.986 mp h.
A vb pontverseny állása a 2. futam után: 1. Corsi 34 pont, 2. Bradl 29, 3. Terol 26,...18. Talmácsi 4

250 kcm: 1. Mika Kallio (finn, KTM) 45:27.908 p 2. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 4.277 mp hátrány 3. Takahasi Juki (japán, Honda) 4.287 mp h. ...15. Tóth Imre (Aprilia) 1 kör hátrány
A vb pontverseny állása a 2. futam után: 1. Pasini 45 pont, 2. Kallio 41, 3. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 31,...19. Tóth 1

A Spanyol GP körről körre:

Rajt: Smith jól rajtolt, Talmácsi az első kanyarban már a harmadik, a külső ívről előzte meg a németet.

Első kör: Bradl visszaesett, már csak az ötödik. Nagy a helyezkedés a középmezőnyben, az élen nem történt változás.

Második kör: Terol megelőzte Smith-t, míg Corsi Talmácsit tréfélta meg a belső íven, a magyar motoros visszaesett a negyedik helyre.

Harmadik kör: Talmácsi motorja lelassult, motorja leállt és kiesett a versenyből. Corsi próbálkozott újabb előzéssel, de Terol visszaverte a támadást.

Negyedik kör: Smith ismét a második helyen. Pár pillanatig meg is előzte az élen álló spanyolt, de Terol visszavette a vezetést.

Ötödik kör: Újabb Asparos, az előző futamon diadalmaskodó Gadea is kiesett, ő is műszaki hiba miatt volt kénytelen feladni a versenyt.

Hetedik kör: Terol továbbra is vezet, Corsi a második míg Bradl és smith küzd a harmadik helyért.

Nyolcadik kör: Joan Olive a célegyenes végén hatalmasat bukott és kiesett. Szerencsére különösebb baja nem történt. Az élen Corsi átvette a vezetést Teroltól.

Kilencedik kör: Még húsz motoros van versenyben, az élen a heléyzet változatlan. Ami biztos, a világbajnok és az első két futam győztese már nincs versenyben

Tizedik kör: Bradl megelőzte Nietót, de a spanyol szinte azonnal visszaelőzött.

Tizenkettedik kör: A verseny felénél Corsi, Terol, Smith, Nieto, Bradl a sorrend az élen.

Tizennegyedik kör: Az első két helyen haladó Corsi és Terol ellépett a riválisoktól.

Tizenhatodik kör: Hét körrel a vége előtt tovább nőtt a különbség a második és a harmadik helyen haladó Terol és Bradl között.

Tizenhetedik kör: Smith megelőzte Bradlt, így jelenleg ő a harmadik.

Tizenkilencedik kör: Az élen haladó Corsi és Terol között nincs egy másodpercnyi különbbség se.

Huszadik kör: Corsi növeli előnyét, ha nem történik semmi rendkívüli a motorjával, nem fogják tudni utolérni.

Huszonharmadik, utolsó kör: Nieto leszakadt, így csak az ötödik lesz, Corsi verhetetlen. Bradl és Smith hatalmas versenyt vív a harmadik helyért, szinte minden kanyarban más vezet, végül Smith milliméterekkel ugyan, de megszerzi a harmadik helyet. A végső sorrend: Corsi, Terol, Smith, Bradl, Nieto.