16 milliós snookergyőzelem Pekingben

2008.03.31. 11:56
A lehető legkisebb különbséggel dőlt el a pekingi snookertorna, a döntőben Stephen Maguire 10-9-re győzte le Shaun Murphyt. Ezzel 48 000 fontot keresett, és övé lett a legmagasabb brékért járó különdíj is.

Stephen Maguire nyerte a 2008. évi China Opent, aki a vasárnapi döntőben sokáig emlékezetes mérkőzésen a lehető legkisebb különbséggel, 10-9-re legyőzte Shaun Murphyt. A szombati elődöntőkben Maguire 6-5-re verte Ryan Dayt, Murphy simábban jutott be, 6-3-ra intézte el Mark Selbyt.

A két csaknem egyidős játékos juniorkora óta rivalizál egymással, mindketten 1998-ban lettek profik, a torna előtt a bukmékerek azonos esélyt adtak nekik a győzelemre. Ebben a szezonban háromszor találkoztak, kétszer Maguire nyert. A tíz nyert frame-ig tartó döntőben is ő kezdett jobban, a félidőben 5-3-ra vezetett.

A szünet után is Maguire dominált, 9-7-re elhúzott, egyetlen frame-re volt első China Open-győzelmétől. Murphy azonban egyenlített, 9-9 után a döntő játékban óriási taktikai csatát vívtak, többször is snookerhelyzetbe hozták egymást, aztán végül Maguire nyerte a játékot és a tornát is.

"Biztos vagyok benne, hogy Shaunnal még sok döntőt fogunk játszani, ilyen erős játékost mindig dicsőség legyőzni. Végig a nyomomban volt, nem volt könnyű meccs. Nagyon elfáradtam a végére, de fantasztikus érzés volt eltenni a győztes golyót. A délutáni játékrészre nem tudtam eléggé felpörögni, ezen a szinten kell egy kis belső feszültség a jó játékhoz. Aztán Shaun annyira feljött, hogy ideges lettem. Még szerencse, hogy így történt, különben kikaptam volna 10-5-re" - nyilatkozta Maguire a döntő után.

A skót idén a második, karrierje során a negyedik nagy tornáját nyerte, ráadásul az elődöntőben, Ryan Day ellen összehozta pályfutása második maximum brékjét. A 27 éves glasgow-i Maguire 48 000 fontot (mintegy 16 millió forintot) kapott a győzelemért, a 147-es brékkel övé lett a torna különdíja is. A sportág történetében ő a tizenkettedik, aki ennyi tornagyőzelemmel büszkélkedhet, formája biztató az áprilisi világbajnokság előtt.

Maguire 147-es brékje az elődöntőben