Kijevben ragadt a magyar válogatott

2008.03.31. 16:37
Az ukránok a világbajnoki pótselejtező előtti napon megkezdték a pszichés hadviselést, a magyar futsalválogatott lekéste az átszállást Kijevben, nyolc órát kell várakoznia a reptéren, az ukrán szövetség kirendelt kapcsolattartója elérhetetlen. A mai edzés és a vacsora elmarad.

Kedden 17 órakor az Ukrajnában játszik világbajnoki pótselejtezőt a magyar futsalválogatott. A keret vasárnap délután találkozott Budapesten, este edzést tartott Kozma Mihály szövetségi kapitány. Hétfő reggel Kijevbe repült a csapat, ahonnan átszállással jutottak volna a mérkőzés helyszínére, Harkovba.

Ragadics Ferencet, az MLSZ futsalbizottságának alelnökét a kijevi repülőtéren értük utol, aki elmondta, lekésték az ukrán belföldi csatlakozást, mert a belépés az országba három órát vett igénybe. A csapat Kijevben ragadt, a következő repülő nyolc órával később indul Harkovba.

A megbeszéltek ellenére a repülőtéren az ukrán szövetség részéről senki nem várta a magyar csapatot, holott a helyi viszonyokat ismerő ügyintéző segítségével töredékére csökkenhetett volna a beléptetési idő. Az alelnök furcsállta, hogy a kapcsolattartó személy nem veszi fel a telefont, nem hívja őket vissza, elérhetetlen. A mára a meccs helyszínére tervezett edzés elmarad, az ebéd és a vacsora is bizonytalan.

Ragadics elmondta, Ukrajnában és Magyarországon is óriási az érdeklődés a meccsek iránt, mindkétszer garantált a telt ház. A keddi selejtezőt egyik magyar adó sem közvetíti, az április 15-ei gyöngyösi visszavágót adja majd a sporttévé. Az alenök olyan eredményben bízik, amely után marad esély a továbbjutásra. A csapat gerince összeszokott, a legjobb sor Székelyudvarhelyen játszik. A továbbjutásért bruttó 150 000 forintot kapnának a játékosok.

A papírforma a világranglistán nyolcadik ukránok mellett szól. Kozma Mihály szövetségi kapitány szerint a kiemelt válogatottak közül együttesének Ukrajna ellen vannak továbbjutási esélyei, a többi előrébb sorolt gárda ellen sokkal nehezebb dolga lenne a magyar csapatnak. A világranglistán tizenhatodik magyarok a márciusi gyöngyösi kvalifikációs torna megnyerésével vívták ki a jogot a pótselejtezős részvételre.

A tavalyi portói Európa-bajnokságon az UEFA technikai bizottsága az ukránok játékának elemzésekor megállapította, nagyon szorosan, zónavédekezéssel követik az ellenfelet, erősségük a gyors kontrajáték. Az ukrán a legfiatalabb, egyben a legtapasztalanabb csapat; kiemelkedő fizikai felkészültség és felépítés jellemzi őket; két sort játszatnak, négyes cserében.

A két csapat eddig ötször találkozott, három ukrán győzelem mellett két döntetlen született. A magyar keretben két fontos változás történt a selejtező óta: porcsérülése miatt nem védhet a csapat világválogatott kapusa, Balázs Zoltán, illetve térdsérülés miatt hiányzik a csapatkapitány Tóth Szabolcs.

Európában összesen hat párharc lesz, amelyek győztesei képviselhetik a kontinenst a szeptember 30-án kezdődő brazíliai világbajnokságon.

A magyar keret

Pallai Gábor és Tóth Gyula kapusok; Baranyai Pál, Szente Tamás, Sivák Péter, Nagy Gábor, Madarász János, Lódi Tamás, Gyurcsányi Zsolt, Szabó Zoltán, Németh Péter, Trencsényi János mezőnyjátékosok.