Saját autója ölte meg a gyanútlan ralist

2008.03.31. 15:19
Egy elszabadult bal első kerék ütött agyon egy nézőt a hét végi Hegyhát ralin. A 41 éves G. József szabályos helyen állt, éppen kamerázta saját csapatának autóját, a körülötte állók félreugrottak, de ő nem érzékelte a veszélyt. A rendőrség szerint egy ilyen eseményre nem lehet felkészülni.

Meghalt egy néző vasárnap a Tolna megyei Hegyhát raliversenyen, tájékoztatta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A Diósberény és Gyönk közötti raliversenyen az egyik autó kereke kirepült a nézők közé, ahol eltalált egy férfit. Az áldozat kórházba szállítását követően belehalt sérülésébe - közölte vasárnap Wiedemann Petra sajtóreferens.

A Tamási Rendőrkapitányság képviselője az MTI érdeklődésére elmondta: a Hegyhát rali zárt pályás versenyen egy budapesti csapat már beért Diósberény belterületére, amikor az egyik kocsi bal első kereke kiesett. Az úttesten pattogó autókerék az út bal oldalára, az emelkedőn álló nézők közé csapódott, és a csapat vezetőjét, egy 41 éves érdi férfit talált fejen, aki olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

Baleset után

A rendőrség szakértők bevonásával foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított vizsgálatot.

A verseny félbeszakadt

Buna Zoltán igazgató az Indexnek elmondta, versenyükön műszaki vizsgás, rendszámos, a közúti forgalomban is részt vevő autók indulnak, a verseny előtti technikai átvétel elsősorban a biztonsági felszerelések ellenőrzésére vonatkozik.

Az igazgató tudomása szerint az elhunyt maga is versenyző volt, tragikus véletlen, hogy saját csapatának autója okozta a halálát. A bal első kerekét elhagyó Mitsubishi Lancer Evo 6 navigátora a tavalyi szezonban még a most szerencsétlenül járt G. József mellett ült a versenyeken.

Buna tudomása szerint az áldozat nem állt rossz helyen, az autó nem ment versenytempóban, a baleset a közúti közlekedés elől elzárt, biztosított útszakaszon történt. A versenyigazgató szerint a szakértői vélemények alapján dönt arról a rendőrség, hogy lehet-e az ügynek gyanúsítottja.

A versenyigazgató tájékoztatása szerint a rali azonnal félbeszakadt, a végeredményt kihirdették, de elmaradt az ilyenkor szokásos pezsgős ünneplés.

Nem lehet felkészülni

Bognár Szilveszter alezredes, a Tamási Rendőrkapitányság vezetője az Indexnek megerősítette a versenyigazgató szavait, miszerint a gépátvétel alapvetően szemrevételezéssel történik, elsősorban a biztonsági berendezéseket ellenőrzik, mert az autók rendelkeznek műszaki vizsgával.

A rendőrség információi szerint az áldozat szabályos helyen állt, egy egyenes szakaszon, az úttest felett mintegy másfél méterrel a partfalon, korlát mögött. A nyomozást végzők úgy tudják, G. József videófelvételt készített a versenyről, ezért nem látta a felé repülő kereket. A körülötte állók észlelték a veszélyt, időben félreugrottak.

Az alezredes elmondta, az eddigi adatok alapján a szervezők mindent megtettek, amit a rendezvény biztonsága megkövetelt, de "az ilyen eseményre nem lehet felkészülni".

A rendőrség tájékoztatása szerint a szakértői vizsgálat hónapokg tarthat, és ha ennek megállapítása szerint megnevezhető egy felelős, akkor a rendőrség vádemelési javaslatot tesz. A foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés büntetési tétele 5 évig terjedő szabadságvesztés, az ügyben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomoz.