Deformálódik az arc a szuperdoppingtól

2008.04.09. 15:55
Az arc deformálódása, az állkapocs megerősödése, a végtagok megnyúlása - ezek a legfőbb tünetei a növekedési hormonok használatának. A jövőben erre is figyel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a labdarúgó Európa-bajnokságon külön erre vadásznak. Illetve az inzulinra, mert látványos izomgyarapodás érhető el vele.

Az az ország, amely nem tartja be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályait, január 1-jétől nem rendezhet a nemzetközi sportági szövetségek égisze alá eső sporteseményt. Az új kódex előírásainak betartásához Magyarországon kormányrendelet- és törvénymódosításra is szükség lesz - mondta Tiszeker Ágnes a WADA lausanne-i kongresszusán hozott határozatokról, amelyek közül a legnagyobb figyelmet a növekedési hormon ellenőrzésének bevezetése kapta.

A növekedési hormon ellenőrzésének főpróbája a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság lesz, közölte a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője. Ez a vizsgálat vérvétellel történik, és az IGF-tesztek (insulin-like grown factor, azaz inzulinszerű növekedési tényező) főpróbjának tekinthető.

"Az IGF nem tévesztendő össze a növekedési hormonnal (HGH), a kettő együttes kombinációjával lehet igazán kirobbanó eredményt elérni" - mondta az MTI-nek Tiszeker.

"A növekedési hormon szedésének egyik jele az arc deformálódása, az állkapocs megerősödése. Az IGF, amely az interneten 1500-1600 dollárért megrendelhető, az izomsejtszámot növeli, valamint a programozott sejthalál ellen hat. A szer jelenleg nem kimutatható, ehhez az izomból kellene mintát venni. Mellékhatása, hogy a szív- és érrendszer nem tudja elviselni a hirtelen megnövekedett izommennyiséget."

IGF használatával Alain Bernard-t, a franciák világrekordokat döntő úszóját vádolták a márciusi Európa-bajnokság után, az olaszok nem is álltak fel az eredményhirdetésnél. Bernard hét vagy nyolc kiló izmot szedett fel néhány hónap alatt, ennyit csak súlyzózással még az olyan elszánt és fanatikus versenyzőknek sem könnyű, mint ő. Az állkapcsa is feltűnően megerősödött, a fogai is megnőttek. Michael Phelpsre vagy Ian Thorpe-ra is jellemző volt ez az elváltozás.

Az IGF azért is tartozik a szuperszerek közé, mert sem a vérből, sem a vizeletből nem mutatható ki, hiszen lényegében nem kerül be a szervezetbe, csak az izmokba, ahová egyenesen befecskendezik.

A WADA szigorít a szankciókon is, minden szernél egységes büntetési tétellel, ugyanakkor egyfajta vádalku keretében honorálják az együttműködő magatartást. A levett minták visszamenőleg újravizsgálhatók lesznek, erre 8-10 évig van lehetőség. A visszamenőleges újravizsgálattal alig éltek eddig.

Tiszeker Ágnes elmondta, a pozitív A mintát követően a sportoló versenyzési jogát azonnal fel kell függeszteni, a B tesztet tíz napon belül el kell végezni. Amennyiben a vizsgálatot végző labor jelzi, hogy adott sportolónál gyanú merült fel, longitudinális ellenőrzésére kerül sor, azaz a versenyzőt egymás után többször tesztelik.

A WADA sorrendet állít fel a nemzetközi sportági szövetségek között is, és ellenőrzi őket. Jelenleg a nemzetközi atlétikai (IAAF), a kerékpáros (UCI) és a súlyemelő-szövetség (IWF), valamint az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) számít élenjárónak az ellenőrzés területén.

Az UCI elkezdte az úgynevezett doppingútlevél (biological passport program) bevezetését, azaz 5-10 mérés alapján megrajzolják a versenyző szteroidprofilját, vértérképét, és a jövőbeni ellenőrzéseknél ezekhez hasonlítják az eredményeket. Ily módon akkor is büntethető valaki doppingolásért, ha nem produkált pozitív tesztet - hívta fel a figyelmet a MACS irányítója.

Eddig csak két sportolót zártak ki úgy, hogy nem produkáltak pozitív doppingtesztet: Annus Adriánt és Fazekas Róbertet az athéni olimpiáról.