Talmácsi hatodik lett Estorilban

2008.04.13. 18:32
A magyar motoros eddig többnyire motorja hibái miatt a várakozáson alul teljesített. A Portugál Nagydíjon azonban remek versenyzéssel bejött a hatodik helyre, de az élen állóktól még így is jelentős a lemaradása.

A világbajnoki címvédő Talmácsi Gábor a 9. helyről, a harmadik sorból rajtolhatott Estorilban a gyorsaságimotoros vb, Portugál Nagydíjának 125 kcm-es futamában.

A magyar versenyző a világbajnoki pontversenyben a verseny előtt csak a 12. helyen állt négy ponttal, így létfontosságú volt számára egy jó szereplés. A pénteki eredményeihez képest időeredményén sokat javított, de pozícióján egy helyezést rontott Talmácsi, aki így csak a harmadik sorból rajtolhatott.

A magyar versenyző jól jött el a rajtnál, ám az első kanyarban vissza is előzték, így csak a hetedik volt. Rövid időn belül feljött a hatodik helyre, majd nem sokkal később már az ötödik volt. Az élen álló négyes azonban negyon ellépett, de ugyanígy Talmácsi is jócskán vezetett a mögötte haladókhoz képest.

Talmácsi a folytatásban is szinte egyedül heledt, de amíg egyre inkább lemaradt, a mögötte haladók lassacskán feljöttek rá. Smith hatalmas bukása után ugyan már a negyedik volt, de az utolsó körökben többen is megelőzték. Ezúttal azonban nem hagyta cserben a motorja, és remek hajrájának köszönhetően az utolsó métereken a francia Mike Di Megliót megelőzve betudott jönni a hatodik helyre.

A világbajnoki címvédő így Corsi, Olive, Terol, Bonsey és Webb mögött a hatodik helyen végzett. Az összetettben a Portugáliában is diadalmaskodó Corsi vezet 59 ponttal, megelőzve a 42 pontos Terolt. Talmácsi 45 ponttal lemaradva jelenleg a 14. helyen áll.

Eredmények:

125 kcm: 1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 40:56.168 perc 2. Joan Olive (spanyol, Derbi) 40:56.467 3. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 41:02.523 ...6. Talmácsi Gábor (Aprilia) 41:12.036
A vb-pontverseny állása: 1. Corsi 59 pont, 2. Terol 42, 3. Olive 40,...12. Talmácsi 14
250 kcm: 1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 44:34.257 p 2. Marco Simoncelli (olasz, Gilera) 44:41.307 3. Mika Kallio (finn, KTM) 44:41.320 ...18. Tóth Imre (Aprilia) 1 kör h.
Az állás: 1. Kallio 57 pont, 2. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 45, 3. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 39,...23. Tóth 1
MotoGP: 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 45:53.089 p 2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 45:54.906 3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 46:05.812
Az állás: 1. Lorenzo 61, 2. Pedrosa 61, 3. Rossi 47

A 250 kcm-esek korábban megrendezett versenyében Alvaro Bautista nyert Estorilban. A spanyol motoros mögött az olasz Marco Simoncelli lett a második, míg a harmadik helyen a finn Mika Kallio végzett. A negyedliteresek között versenyző egyetlen magyar Tóth Imre a 18. lett.

A MotoGP-ben is spanyol győzelem született, Jorge Lorenzo révén. Másodikként honfitársa, Dani Pedrosa végzett, míg a harmadik helyet az olasz Valentino Rossi szerezte meg.

Keretes címe

"Nagyon le vagyok törve, pályafutásom egyik legnehezebb versenye volt a mostani - mondta Talmácsi a futam után. - Az első nyolc-tíz körben még nem volt nagy baj, ám ahogy fogyott a benzin és a motor elején egyre kevesebb súly volt, elkezdett instabillá válni a versenygép. Lassan fordult, össze-vissza csúszkált, így sokat hibáztam. Hiába haladtam a negyedik helyen, a köridőim nagyon rapszodikusak voltak, és az egyenesben egyedül képtelen voltam gyorsan menni, emiatt utolért a mögöttem jövő boly. A végén már csak annyi erőm volt, hogy előzzek még egyet szélárnyékból, de többre nem futotta. Így is rettenetesen fáj az alkarom, alig bírom felemelni a kezem. A szívem meg még jobban, méghozzá azért, mert nagyon messze vagyunk attól a motortól, amivel nyerni lehet. Muszáj valami megoldást találni a gondjainkra!"

Talmácsi versenye online:

Rajt: Talmácsi jól jött el, de az első kanyarban többen is visszaelőzték, így maradt a 9.

Első kör:Terol és Smith is remekül jött el a rajtnál, a spanyol a harmadik helyről az elsőre került, míg van Den Bergnek az első kör jelentette a futam végét.

Második kör: Talmácsi javított helyezésén, már a hetedik, így jó esélylel ment a rajt után ellépő ötös bolyhoz. Sőt! egy kiesés után a magyar versenyző már az ötödik helyen haladt.

Harmadik kör: Az élen Terol, Olive, Smith és Corsi a sorrend, mögöttük jön Talmácsi.

Ötödik kör: Talmácsi javított köridején, de egyelőre így is maradt az ötödik helyen. Az élen álló négyes sorra előzgeti egymást.

Az élen álló négyest Talmácsi egyedül üldözi - a amögötte haladóhoz közel három másodperc az előnye - de a negyedik Corsitól 1.764-vel van lemaradva. Eközben de Rosa nagyot bukott.

Nyolcadik kör: Terol és Olive felváltva vezetnek, de a nyomukban ott van Corsi és Smith is. Talmácsi még mindig az ötödik.

A magyar világbajnok hátránya nőtt az élen haladókhoz képest, de a mögötte haladókhoz növelte előnyét.

Tizenegyedik kör: Talmácsi egyedül halad a négyes vezető boly mögött, Bradl és Ganea a vert mezőnyben.

Tizenharmadik kör: Nieto is kiesett, de Smith is hatralmasat bukott! Így Talmácsi már a negyedik! Olive és Corsi ellépett, Terol kissé lemaradt, de így is hat másodperccel vezet a magyar előtt.

Talmácsi szinte teljesen egyedül halad, előtte sokkal vezetnek, a mögötte haladók pedig jócskán lemaradtak.

Nyolc körrel a vége előtt Talmácsi még mindig a negyedik, hátránya már tíz másodperc, mig a mögötte haladókkal szemben az előnye alig több mint két másodperc.

Hat kör van hátra, az élen Corsi, Olive, Terol a sorrend, mögöttük jön Talmácsi, de egyre jobban jönnek fel rá az üldözők.

Talmácsi előnye már egy másodperc sincs az őt üldöző ötös boly előtt.

A célegyenesben ketten is megelőzték Talmácsit, de a többiek is a nyakán vannak.

Az élen Cosmi és Olive halad, előnyük több mint három másodperc a harmadik Terollal szemben.

Az utolsó kör elején Talmácsi a hatodik, az élen Corsi halad

A befutó Corsi, Olive, Terol, a világbajnoki címvédő magyar motoros az utolsó métereken előzve Bonsey és Webb mögött a hatodik helyen végzett.