Kilenc percig továbbjutásra álltunk

2008.04.15. 21:38
A magyar futsalválogatott a 3-1-es harkovi vereség után a gyöngyösi visszavágón 4-3-ra legyőzte Ukrajnát, de kiesett. A második félidő közepén néhány percig mi voltunk a továbbjutók, de az ukránok lehozták a kapusukat, kockáztattak. Bejött, egy perc alatt két gólt rúgtak.

Telt ház és eksztázisban lévő közönség előtt kezdődött a 3-1-es ukrán győzelmet hozó pótselejtező visszavágója. A meccs előtt az MLSZ illetékesei köszöntötték Szabó Zoltánt 50., Lódi Tamást 75., Baranyai Pált 100. válogatottsága alkalmából. Tóth Szabolcs, a magyar válogatott csapatkapitánya sérült térde és családi tragédiája (a közelmúltban vesztette el édesanyját) ellenére is vállalta a játékot.

A magyar csapat jól kezdett, az első kapura lövésre nyolc másodpercet kellett várni, Gyurcsányi egy oldalberúgás után veszélyeztetett. Az első percben Madarász és Lódi is kapura lőtt. Az ukránok a második percben jutottak el először a magyar kapuhoz.

A harmadik percben ismét Madarász érhetett volna el gólt, de az ukrán kapus hárított. A magyar kapusnak, Tóth Gyulának először az ötödik percben kellett védenie, ugyanebben a percben Madarász egyedül törhetett kapura, lerántották, de az ukrán védő csak sárga lapot kapott. Baranyai és Németh is veszélyeztetett, de komoly helyzet nem alakult ki. A labdabirtoklás egyértelműen a magyar csapat fölényét mutatta, de az ukránok masszívan védekeztek.

A hatodik perc elején a vendégek a semmiből szerezték meg a vezetést, csapatkapitányuk, Filipiv egy csel után takarásból, 8 méterről lőtt a bal felső sarokba.

A hetedik percben szintén Filipiv volt a főszereplő: saját kapuja előtt kézzel ért a labdába, de megúszta sárga lap és kiállítás nélkül. A büntetőt Madarász ballal lőtte a kapu közepébe. A félidő közepére kiegyenlítődött a játék, a nagy iramú, de közepes színvonalú meccsen mindkét csapat többször is lőhetett volna gólt.

A 12. percben Gyurcsányi vette el a labdát egy szerencsétlenkedő ukrán védőtől, középre adott passzát Lódi 6 méterről kotorta a kapuba, ezzel vezetett a magyar csapat 2-1-re. A gól után az eredetileg megbeszélt taktika (az első tíz percet kell megnyomni) szerint a magyar csapat visszaállt, az ukránoknak több helyzetük is volt, de gólt nem tudtak lőni. A vendégcsapat láthatóan felkészült a magyarokból, de a félidő végére egyre idegesebben játszottak, így Baranyai, Madarász és Lódi előtt is adódott helyzet.

A második félidő második percében Lódi sarokrúgása után Gyurcsányi 10 méterről, jobb lábbal bombázott a bal alsó sarokba. A lövésbe az egyik ukrán hátvéd is beleért. Az öngóltól megzavarodtak a vendégek, a középkezdés után azonnal Lódi lőhetett volna újabb gólt.

Az ezt követő hét-nyolc percben a csapatok idegesen, kapkodva játszottak; nagy küzdelem, de kiegyenlített játék folyt. A kilencedik perc végén Baranyai lőtte a meccs legnagyobb gólját: Madarász emelte be a labdát az alapvonalhoz, Baranyai pedig futtából, jobbal Liszenko szeme közé lőtt. A 4-1-es eredménnyel már a magyar válogatott állt továbbjutásra.

A gól után a vendégek teljesen kitámadtak, fellazuló védelmük mellett Baranyai lőhetett volna újabb gólt. A magyar válogatott holtpontra jutott, összekeveredtek a sorok, teljesen beszorultunk, az ukránok előtt öt perc alatt három óriási helyzet is adódott.

A 17. perc közepén az ukrán szövetségi kapitány lehozta a kapust, Zamjatyin lett a vészkapus. Kockáztattak, és bejött nekik: a 18. perc végén Szilsenko egy bal oldali beadás után egy méterről a hálóba térdelte a labdát. Ezzel már az ukránok voltak a továbbjutók. A magyar csapat is lehozta kapusát, de a 19. perc közepén a vészkapus Madarász a félpályánál elvesztette a labdát, Filipiv néhány lépés után az üres kapuba gurított.

A magyar válogatott győzött 4-3-ra, de összesítésben az ukránok 6-5-tel jutottak tovább, így a világranglistán nyolcadik csapat jutott ki a szeptemberi brazíliai világbajnokságra. A végig lelkes közönség a kiesés ellenére állva ünnepelte a magyarokat.

Az összes eddig lezárult pótselejtezőn érvényesült a papírforma, minden párosból a kiemeltek (Spanyolország, Oroszország, Csehország, Portugália, Ukrajna) jutottak Brazíliába.