Nagy Tímea előolimpián vigasztalódhat

2008.04.17. 07:17
Erős csapattal vesz részt a hét végi pekingi párbajtőr-világbajnokságon Magyarország: az olimpiai kvótás Szász Emese és Mincza Ildikó mellett ott lesz Nagy Tímea és Hormay Adrienn is, a cél a győzelem. A csapatversenyt az olimpia műsorából korábban törölték, pedig aranyesélyesek lennénk.

Szombaton rendezik meg a férfi tõr- és a nõi párbajtõrcsapat-világbajnokságot Pekingben. Az elõolimpiának is nevezett megméretéseket abban a komplexumban rendezik, ahol az augusztusi olimpiai játékok vívóversenyei is lesznek.

A vívó-világbajnokságra nõi párbajtõrcsapatunk a legerõsebb összeállításban utazik, a kvótát szerzett Szász Emesén és Mincza-Nébald Ildikón túl az olimpiáról ezúttal lemaradt kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea és Hormay Adrienn is ott lesz. A küldöttség szerda délután kelt útra, a hátralévõ napokban kell leküzdeniük a nyolcórás idõeltolódást.

A férfi tõrözõk nem utaznak el a kínai fõvárosba, mert a sûrû programjuk nem teszi lehetõvé a részvételt. Szabados Gábor 24-én már Lisszabonba megy, hiszen indul az olimpiai kvalifikációs zónaversenyen, amely az utolsó esélyt kínálja, hogy férfi tõrben is szerezzünk kvótát.

Az olimpiai létszámszûkítés miatt augusztusban, a kínai fõvárosban nõi párbajtõrben és férfi tõrben csak egyéni verseny lesz. Ez azt jelenti, hogy egy nemzetet legfeljebb csak két versenyzõ képviselhet.

Ennek esett áldozatául a címvédõ Nagy Tímea is, akit márciusban éppen Mincza ütött el az indulástól. A kétszeres bajnok egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, elképzelhetõ, hogy ez lesz az utolsó nagy világversenye ennek a csapatnak. Hozzátette, most szívesen utazik Pekingbe, de az olimpián már nem akar ott lenni nézõként.

A tavaly októberi szentpétervári vívó-vb-n az ugyanebben az összeállításban küzdő magyar csapat az ötödik helyen végzett, az nagy csalódás volt, míg egyéniben nagy meglepetésre egyetlen magyar sem került a legjobb tizenhat közé.