Felesküdtek a magyar olimpikonok

2008.04.26. 18:18
104 nappal a pekingi olimpia előtt esküt tettek az olimpiára és a paralimpiára készülő magyar sportolók. A vígszínházi ünnepségen jelen volt Gyurcsány Ferenc kormányfő, Sólyom László államfő és Schmitt Pál, a MOB elnöke is. Az eskü szövegét Igaly Diána sportlövő, Biros Péter vízilabdázó olimpiai bajnok, és Farkas László kerekesszékes teniszező mondta el; a csapat zászlaját Kammerer Zoltán kajakozó vette át.

Szombaton a Vígszínházban tettek ünnepélyes keretek között esküt a pekingi olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő is.

A zászlók bevonulása után Hegedűs D. Géza színművész szavalta el a Szózatot, miközben a kivetítőn az eddigi olimpiai bajnokok képei villantak fel. Az autentikus pekingi sárkánytánc után Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntötte az államfőt, a miniszterelnököt, Szili Katalint, az Országgyűlés, Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság, Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság és Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét és Csang Csun-hsziang kínai nagykövetet.

Az eskütétel képekben

"A mai napon a magyar zászló előtt, a köztársaság első embere előtt, a szülők, edzők, sporttársak és mindenekelőtt saját magunk előtt teszünk fogadalmat arra, hogy a XXIX. olimpiai játékokra a legjobb tudásunk szerint, tiszta eszközökkel készülünk, és így képviseljük hazánkat. 104 nap múlva felemelő érzésben lesz részetek!" - jelentette ki a MOB vezetője.

Sólyom László köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy bekerülni a magyar olimpiai csapatba már maga is nagy dicsőség, hiszen hosszú és kitartó munka és nemzetközi szintű eredmény kell ehhez is, majd átnyújtotta a köztársaság lobogóját Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakozónak, a csapat zászlóvivőjének.

Ha a kajakos Pekingben olimpiai aranyat nyerne, egy régóta tartó átkot is megtörne, hiszen 1948 óta nem nyert olyan sportoló, akinek a kezében a zászló volt. Akkor, Londonban a kalapácsvetõ Németh Imre diadalmaskodott.

A társak nevében Igaly Diána sportlövő és Biros Péter vízilabdázó olimpiai bajnok, valamint Farkas László kerekesszékes teniszező tett fogadalmat. A Himnusz után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány és a magyar szurkolók nevében szalagot adott át Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázónak, és sok sikert kívánt a versenyzőknek. A versenyzők részéről Kovács Katalin olimpiai aranyérmes kajakozó köszönte meg a támogatást.

A kormány idén megduplázta az olimpiai aranyérmesek jutalmazását. Athénban tízmilliót ért az első hely, idén augusztusban húszat fog. A csapattagok nagyjából tizenkét millió forintot kapnak, a második helyezettek az összeg kilencven százalékát tehetik zsebre, a harmadikok hetvenet.

A házigazda Vígszínház képviseletében Kútvölgyi Erzsébet, Fesztbaum Béla és Lukács Sándor szórakoztatta az egybegyűlteket, majd Rúzsa Magdi énekelt.

A fináléban a Rajkó zenekar lépett színpadra, majd zárásként Fekete Attila operaénekes adta elő Erkel Ferenc Hazám, hazám című szerzeményét.

A fogadalomtétel közben a Vígszínház épülete előtt hat, tibeti zászlót lengető tiltakozó jelent meg. A rendőrség távozásra szólította fel a csoportot, amely eleget tett annak, és az utca túloldalára vonult. Az incidens békésen zajlott le, hatósági intézkedésre nem került sor.

Az eddigi eskümondók

1936: Kovács József (atlétika), 1952: Németh Imre (atlétika), 1956: Benedek Gábor (öttusa), 1960: Gerevich Aladár (vívás), 1964: Kulcsár Gergely (atlétika), 1968: Kulcsár Gergely (atlétika), 1972: Ránkyné Németh Angéla (atlétika), 1976: Hammerl László (sportlövészet), 1980: Wichmann Tamás (kajak-kenu), 1988: Vaskuti István (kajak-kenu), 1992: Egerszegi Krisztina (úszás), Gyulay Zsolt (kajak-kenu), 1996: Kocsis Erzsébet (kézilabda), Kovács Antal (cselgáncs), 2000: Mincza Ildikó (vívás), Kósz Zoltán (vízilabda), 2004: Nagy Tímea (vívás), Benedek Tibor (vízilabda), 2008: Igaly Diána (sportlövészet), Biros Péter (vízilabda)