Óriási a feszültség a kajakosoknál

2008.04.29. 14:55
A szövetség elnöke szerint hat számban szerezhetnek érmet a magyar kajak-kenusok a pekingi olimpián. Baráth Etele reméli: lesz köztük arany is. Angyal Zoltán kapitány kicsit bátrabban azt mondja: a magyarok hat számban esélyesek a győzelemre, de három elsőséggel minden álma valóra válna.

Az augusztusi pekingi olimpiáig még hosszú az út, de a hónapokon át tartó felkészülés után a jövő hétvégi, szegedi Európa-bajnoki és Világkupa-válogatóval kezdetét veszi a versenyszezon.

"Mostantól kezdve kis túlzással szinte hétről hétre versenykörülmények között bizonyíthatnak a legjobbak, egészen az ötkarikás játékokig. Érezhetően óriási a feszültség és az izzás a sportágon belül, de ez természetes, mi pedig megpróbáljuk biztosítani az esélyegyenlőséget" - fogalmazott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség idénynyitó sajtótájékoztatóján Baráth.

Teljesen normális

Angyal elmondta, mindenki egészségesen tért haza a meleg vízi edzőtáborokból, és a támogatóknak köszönhetően itthon is - Szolnokon, Szegeden és Dunavarsányban - nyugodtan folyik a munka. Hozzátette: már az olimpiai helyszínen minden elő van készítve, tehát a körülményekre nincs panasz.

"Megerősíthetem, komoly feszültség érezhető a válogatotton belül, de ez ebben az időszakban teljesen normális, és azt hiszem, kezelhető" - magyarázta a szakvezető. Négy éve is hasonló volt a helyzet, ilyenkor a nagy öregek is vesznek egy nagy levegőt, és megpróbálnak kijutni az olimpiára.

Megjegyezte: a kenusok között nyugodtabb a légkör, de ez érthető is, hiszen a Kozmann György, Kolonics György duónak és Vajda Attilának nem igazán akad jelentős ellenfele. Utóbbi azt mondta: minden rendben halad a felkészülésében és magabiztosan várja a szelektáló viadalokat, amelyeken 1000 és 500 egyesben is szeretné kiharcolni a pekingi részvétel jogát.

Nagy pénzért megy a csata

A férfi kajakosoknál Angyal elsősorban egyesben és négyesben számít nagy harcra a válogatókon. Pillanatnyilag két végső győzelemre is esélyes négyesről beszélhetünk, közülük az egyik biztosan nem vehet részt a játékokon. Ha az elmúlt két olimpián győztes Kammerer Zoltán a párost favorizálja, nem védheti meg címét, jóllehet, a négyes vezérevezőse volt; helyére akár a visszatérő Storcz Botond is kerülhetne.

A feszültséget leginkább az okozza, hogy egy pontszerző olimpiai szerepléssel, még ha négyesről is van szó, milliókat lehet keresni. Egyéni nyolcadik helyért is kétmillió forintot ad az állam. Ennyit a sportág szereplői évek alatt hozhatnak csak össze.

A kapitány örül a Janics-Kovács kettősnek

A nőknél a kapitány nagy örömére újra együtt készül az olimpiai címvédő Kovács Katalin, Janics Natasa kettős, véleménye szerint egyesben és párosban várható nagy csata a részvételi jogért.

Janics és Kovács egymással is összecsap az egyes helyéért - előbbinek kétszer le kell győznie a tavalyi vb-n remeklő Kovácsot, hogy ott lehessen Pekingben -, párosban pedig a Paksy, Benedek duó az ellenfelük, akik egy éve ezüstöt nyertek a duisburgi vb-n.

A Világkupáról lehet Pekingbe jutni

A jövő hét végi verseny a bő két hét múlva sorra kerülő milánói kvalifikációs Eb-re és a június 5-7-én rendezendő szegedi Vk-ra válogat, utóbbin nemzetenként és számonként két egység indítható.

A Világkupa az olimpiára válogat (a 2007-es vb-n első hat között zárt magyar egységek automatikusan indulhatnak a Vk-n). A második hazai ötkarikás válogatót június végén rendezik, és amennyiben azután maradnak kérdések, július elején szétlövésre kerül sor az adott számokban.