Ronnie O'Sullivant idén nem lehet legyőzni

2008.04.29. 21:10
Maximális, 147-es brékkel zárta le tegnapi nyolcaddöntőjét a snooker legnépszerűbb játékosa, az angol Ronnie O'Sullivan. Bombaformában van, sima 13-7-tel küldte haza ellenfelét, a szintén kétszeres világbajnok Mark Williamst.

147-es maximum brékkel fejezte a Mark Williams elleni nyolcaddöntőt Ronnie O'Sullivan, melyet 13-7-re nyert meg. A közönség állva ünnepelte a lehengerlő teljesítményt, ez volt az angol játékos harmadik világbajnokságon elért legmagasabb brékje (összesen kilenc van neki), ő az egyetlen snookeres, akinek vébén ez egynél többször sikerült.

Párosítás a legjobb 8 között

Ryan Day-Stephen Hendry
Ronnie O'Sullivan-Liang Wenbo
Peter Ebdon-Ali Carter
Stephen Maguire-Joe Perry

A snooker-világbajnokságot 1977 óta rendezik a sheffieldi Cruicible-ben, a 31 év alatt a tegnapi volt a hetedik 147-es. O'Sullivan ezzel megdöntötte a hétszeres világbajnok Stephen Hendry csúcsát, aki ranglistaversenyen összesen nyolcszor érte el ezt az eredményt. Tegnapi teljesítményét és idei formáját figyelve O'Sullivan a vébé egyértelmű esélyese, ebben a szezonban ez már a harmadik 147-ese volt.

A 147-es

A másik asztalnál félbeszakadt a meccs, Stephen Maguire és Neil Robertson néhány ütéssel a brék vége előtt átjött a terem másik felébe, gratuláltak O'Sullivannek, aki ezzel a játékkal szűk tíz perc alatt 157 000 fontot (bő 50 millió forintot) keresett. A torna szervezői ekkora összeget ajánlottak a maximum brékért, ha több ilyen is születik, a pénzt osztani kell.

Ez volt a sportág 62. (más kimutatások szerint hatvannegyedik) maximum brékje, a hatodik ebben a szezonban. A sajtótájékoztatón az angol szerényen fantasztikusnak ítélte saját teljesítményét, nagyon örült, hogy megdöntötte Hendry rekordját, és minden kétséget kizáróan kijelentette, meg akarja nyerni a világbajnokságot.

A mérkőzés vesztese, a 2000-ben és 2003-ban világbajnok Mark Williams az első piros golyónál már látta, hogy O'Sullivan mire készül. Véleménye szerint az angolt, ha továbbra is ilyen formát mutat, az idei vébén nem lehet legyőzni.

Ronnie O'Sullivan

1975. december 5-én született az angliai Chigwellben. 1992 óta profi játékos, kétszeres világbajnok (2001, 2004), pályafutása során 19 kiemelt tornát nyert. Eddigi összkeresete 5 161 560 font (kb. 1,7 milliárd forint).

Ronnie O'Sullivan nem az arisztokratikus, csokornyakkendős snookerjátékos mintaképe: erősen kritikus (főleg önmagával), jó néhányszor kezelték már függőségei, depressziója miatt, mostani barátnőjét a névtelen narkósok csoportterápiáján ismerte meg, volt már őrizetben ittas vezetésért.

Édesapja, Ronald John O'Sullivan egy szexshophálózat tulajdonosa volt a Sohóban, jelenleg gyilkosságért kapott életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Ronnie O'Sullivannek két barátnőjétől két lánya és egy fia született. 2003-ban a bulvárlapok szerint áttért az iszlám hitre, bár ezt később cáfolta. Kedvenc autója egy Mercedes-Benz 500SL, amelynek rendszáma "147".