O'Sullivan százmilliót nyert Sheffieldben

2008.05.06. 16:13
Ronnie O'Sullivan nyerte hétfőn éjszaka a snooker-világbajnokságot az angliai városban. A döntőben Allister Carternek esélye sem volt ellene, az angol 18-8-ra győzött, a tornán összesen 328 500 fontot nyert.

Harmadik világbajnoki címét nyerte hétfő éjszaka a sheffieldi Cruicible színházban Ronnie O'Sullivan. Az angol volt a döntő egyértelmű esélyese, 18-8-ra verte Allister Cartert.

A snooker-világbajnokság döntőjében hagyományosan 18 játékot (frame) kell nyerni a végső győzelemhez, a mérkőzés két napig tart. Ali Carter már a döntőbe kerüléssel is meglepetést okozott, az első fordulóban Barry Hawkinst (10-9), a 16 között a végső győzelemre is esélyes Shaun Muphyt győzte le (13-4). A negyeddöntőben a 2002-ben világbajnok Peter Ebdont (13-9), a döntőbe jutásért óriási csatában Joe Perryt (17-15) verte.

A verseny előtt a fogadóirodák O'Sullivant tartották a legesélyesebbnek a tornagyőzelemre, így is lett. A Rakéta becenevű angol a kínai Liu ellen kezdett (10-5), a 16 között a 2003-ban világbajnok Mark Williamst is simán verte (13-7). A negyeddöntőben ugyanilyen arányban győzte le a kínai Liangot, a döntőbe jutásért 17-6-ra verte a hétszeres világbajnok Stephen Hendryt.

Ez utóbbi volt a vébé legjobb meccse, Hendry 4-1-re vezetett, O'Sullivan 13-4-re fordított és győzött. Szakértők szerint olyan játékkal, amilyet még nem nagyon láthattak a nézők a Crucible-ben. A döntőben jóformán csak győzelmének aránya volt kérdéses.

A vasárnap délutántól hétfő éjszakáig tartó mérkőzésen Carter egész jól tartotta magát, de O'Sullivan győzelme egy pillanatig sem volt kétséges. Végig vezetett, és 18-8-ra nyert. A döntő nem hozott magas színvonalú játékot, sőt, a parádés lökések után néha meghökkentő hibákat vétettek a játékosok.

Allister Carter

A döntő 26 játéka alatt Carter és O'Sullivan összesen egy-egy százas bréket lökött, ha az elődöntőben is ilyen teljesítményt nyújtanak, lehet, hogy nem ők játszották volna a finálét. O'Sullivan az első frame-eket elsöprő lendülettel kezdte, de utána (finoman fogalmazva) ő is erősen hullámzó játékot mutatott.

Allister Carter a meccs után örült, hogy egyáltalán itt lehetett, nagyon elfáradt. Nagyjából elégedett volt a teljesítményével, hiszen életében először nagy verseny döntőjébe jutott, életében először lökött 147-es bréket, a világranglistán pedig a hetedik helyre került.

A 32 éves Ronnie O'Sullivan, aki 2001 és 2004 után harmadszor lett világbajnok, huszadik nagy tornáját nyerte. Nem igazán érezte a játékot a döntőben, és bár újabb vb-címeket akar gyűjteni, még nem tudja, mit hoz a jövő. Lehet, hogy inkább a pihenést választja, és visszavonul. Nagyon szereti ezt a helyszínt, az itteni atmoszférát, a rá nehezedő nyomást, és végül megígérte, hogy jövőre is itt lesz.

A győzelemért 250 000, a második helyért 125 000 font jár. A torna szervezői 157 ezer fontot ajánlottak fel a legmagasabb brék szerzőjének, és mivel O'Sullivan és Carter is meglökte a maximális 147-et, ezért megosztoznak a pénzen. Így a világbajnok összesen 328 500 (105 millió forint), riválisa pedig 203 500 fontot (65 millió forint) vihet haza.

A döntő frame utolsó percei

Ronald Antonio O'Sullivan a snooker jelenleg legnépszerűbb alakja, elképesztő gyorsasággal játszik, ezért kapta a "The Rocket" becenevet. Szicíliai anyától és angol apától született az angliai Wordsleyben. Apjának szexshop-hálózata volt a Sohóban, jelenleg emberölésért kapott éltfogytiglani börtönbüntetését tölti.

O'Sullivannek két barátnőjétől három gyermeke született, imádja az autóversenyzést, komolyan veszi a futást: 10 km-en 37 perc a legjobb ideje. A hétszeres világbajnok Stephen Hendry és a hatszoros világbajnok Steve Davis mellett őt tartják a snooker valaha volt legtehetségesebb játékosának.

1992 óta profi, pályafutása alatt közel 6 millió fontot keresett. Versenyen ő lökte a legtöbb maximum bréket, kilencet. A sportág történetének 66 nyilvántartott 147-ese közül a leggyorsabb öt az övé.