A csapatért harcolnak pingpongosok

2008.05.08. 10:34
A budapesti olimpiai kvalifikációs asztalitenisz selejtező az utolsó esély a magyar női válogatott előtt, hogy kiharcolja pekingi részvételét. Mivel Tóth Krisztina már ott van, Póta Georginának vagy Lovas Petrának indulási jogot kell szereznie, csak akkor lehet bízni abban, hogy a háromfős csapat is játszhat.

A hazai csapat nagyon bízik abban, hogy újabb pekingi kvótát tud szerezni az asztaliteniszezők olimpiai világselejtezőjén, amely csütörtök kezdődik Körcsarnokban.

A budapesti viadalon 52 ország 75 férfi és 56 női versenyzője indul, magyar részről öt játékos - Póta Georgina, Lovas Petra, valamint Jakab János, Zwickl Dániel és Pázsy Ferenc - száll harcba az ötkarikás indulási jog megszerzéséért. A házigazdáknak eddig egy biztos pekingi résztvevőjük van, Tóth Krisztina előkelő világranglistás helyezése révén indulhat.

A szakvezetés elsősorban a két női játékos eredményes szereplésében bízik: Pótát a 4., Lovast pedig a 6. helyen emelték ki. Ahhoz, hogy a magyarok csapatban is ott lehessenek az olimpián, egyiküknek mindenképpen az első háromban kell végeznie. Akkor jó esély van arra, hogy egy harmadik fő is csatlakozhat a kettőhöz, vagyis a csapatversenyben is részt vehetnek a mieink.

A magyar csapat az Európa-bajnoki cím védője, a világbajnokságon is a legjobb európai lett, így Pekingben is lehetne azzal számolni, hogy az ázsiaiak mögött a legjobb helyezést elérheti. A legutóbbi kvalifikációs versenyen Póta Georgina közel állt ahhoz, hogy megszerezze a második magyar kvótát, egy győzelemre állt ettől.

Nemenként a torna első három helyezettje szerez biztosan kvótát, de a további pozíciók is pekingi repülőjegyet érhetnek. Hogy pontosan hányadik helyezettek kapnak még indulási jogot, az várhatóan csak a jövő héten, a csapat-kvalifikációs ranglista kiszámítása után derül ki.

A magyar férfiaknak bravúrra lenne szükségük ahhoz, hogy legalább egy kvótát szerezzenek, de mindhárman nagyon fogadkoznak, és a hazai pálya is előnyt jelenthet majd számukra.

A szerda délutáni sorsoláson kiderült, hogy Pázsy a szlovák Michal Bardonnal és a mexikói Marcos Madriddal, Jakab a fehérorosz Vitalij Nekvedoviccsal, az algériai Mohamed Boudjadjával és az ugandai Miggade Jacksonnal, Zwickl pedig a brazil Hugo Hoyamával, a salvadori Josue Donadóval és a dél-afrikai Theo Cogill-lel játszik majd a viadal első szakaszában. Mindhárman a csoportelsőséget tűzték ki maguk elé célként. Csütörtökön elsőként Pázsy lép asztalhoz 10 órakor, Jakab 10:45-kor, Zwickl pedig 11:30-kor kezd.