Futhat az olimpiáért a láb nélküli ember

2008.05.17. 08:36
Felülbírálta a nemzetközi atlétikai szövetség (IAAF) döntését a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), és lehetővé tette a művégtagokkal versenyző Oscar Pistoriusnak, hogy amennyiben megfutja a szintidőt, ott legyen a pekingi olimpián.

Körülbelül két hónapja van a művégtagokkal élő Oscar Pistoriusnak arra, hogy kiharcolja a részvételt a pekingi olimpián. A CAS pénteken úgy döntött, a dél-afrikai versenyző indulhat az olimpián, ha megfutja valamelyik előírt szintet 400 méteren.

Még több kép Pistoriusról

Januárban úgy tűnt, az IAAF véget vetett Pistorius terveinek, aki a 100, 200 és a 400 méter paralimpiai világcsúcstartóként akar Pekingben az épek között versenyezni. A szövetség vizsgálatai szerint ugyanis a futó térd alatti, Gepárd nevű protézisei jogosulatlan előnyt jelentenek a számára, és ezért nem engedte, hogy hivatalos versenyeken induljon. Az alapos kutatások ugyanis azt mutatták ki, hogy Pistorius az épekkel ellentétben nem fárad el annyira a táv végére, ezért az utolsó métereken nem lassul. Ez szabad szemmel is látványos különbség a dél-afrikai és ellenfelei versenyzése között.

A 21 éves Pistorius feladata most egyértelmű: meg kell futnia a 45,55-ös A-szintet, vagy a 45,95-ös B-szintet. Utóbbi akkor ér valamit, ha országából senkinek nem lesz A-szintes ideje. A dél-afrikai egyéni legjobbja 46,46, 2007-ben 46,56-ot sikerült összehoznia.

A sportoló lábszárcsontok nélkül született, végtagjait egyéves kora előtt amputálták.