Újabb aranyak és kvóták a kajak-kenu-Eb-n

2008.05.18. 17:46
Két olimpiai indulási jogot és három aranyat, két ezüstöt szereztek a magyar kajak-kenusok a milánói kvalifikációs Európa-bajnokság vasárnap délelőtti számaiban. Aranyat szerzett Kovács Katalin, a női páros és a női négyes hajó is

Megint eső fogadta a mezőnyt a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokság helyszínén, az Idroscalo szabadidőparkban. Akárcsak szombaton, most is magyar arannyal kezdődött a program, Kovács Katalin 500 méter egyesben hozta az első helyet.

Kovács megtartotta az előnyt

Az olimpiai számban az MTK 23-szoros vb-győztes, párosban olimpiai bajnok klasszisa a 4-es pályára kapott besorolást, mellette az a német Katrin Wagner-Augustin készülődött, aki tavaly, Pontevedrában megelőzte őt. A táv első fele aztán nem nekik, hanem az ukrán Inna Oszipenko-Radomszkának sikerült a legjobban, ő azonban ezzel el is versenyezte magát, a második 250-re már visszaesett. Ekkor jött Kovács és Wagner-Augustin, akikhez csatlakozott a hazai kedvenc, immár 44 éves Josefa Idem is, és ez a hármas nagy csatát vívott az első helyért. Az utolsó méterekhez érkezve a magyar klasszis vezetett, de riválisai egyre jobban megközelítették. Kovács előnye azonban végül kitartott a célig.

A klasszis a győzelem ellenére nem volt teljesen elégedett. "Ez az esős idő az én hangulatomra is rányomta a bélyegét. Ilyenkor nehezebben melegedik be az ember, nehezebben készülődik a rajthoz. A futam közben sem éreztem túl jól magam. A rajtom jól sikerült, de nem akartam nagyon eljönni az elején. A végén éreztem, hogy a német nagyon hajrázik, de már 150 méterrel a cél előtt tudtam, hogy ha nem hibázok, nyerni fogok, így nem aggódtam. Természetesen nagyon örülök a győzelemnek" - mondta az eredményhirdetés után Kovács Katalin.

Újabb pekingi helyek a nőknek

A Kozák Danuta, Szabó Gabriella kajakpáros remek versenyzéssel aranyérmes lett 500 méteren. Ezzel újabb két kvótát is szerzett Magyarországnak. A Kozmann György, Kolonics György kenus duó másodikként zárt ugyanezen a távon. A tavaly 1000 m-en kontinensbajnok Kozák, Szabó egységet azért indította ezúttal az olimpiai távon a magyar szövetség, hogy a már meglévő négyhez újabb két pekingi indulási jogot gyűjtsön az országnak.

A fiatal kajakos duó hatalmas fölénnyel nyerte előfutamát és a döntőben is csak féltávig volt valamelyest izgalmas a verseny. Négy kvótát osztottak ki a számban a még nem kvalifikáltak között, Kozákék nem bíztak semmit a véletlenre.

Hatan lesznek

"Nagyon jól felépített pályát mentünk, maradéktalanul sikerült megvalósítanunk azt, amit elterveztünk. Száz méterrel a cél előtt ugyan bevillant, hogy akár meg is előzhetnek bennünket, de ekkor ismét elindultunk és már nem volt gond" - összegezte a történteket a két kajakos.

Mivel Milánóban lehetett utoljára pekingi helyeket szerezni, eldőlt, hogy a női kajak szakágat hat versenyző képviselheti majd magyar részről.

Második a világbajnok kettős

A kenu kettesek között világbajnoki címvédő - így már pekingi induló - Kozmann, Kolonics kettős gyengébb előfutam után középfutammal jutott a döntőbe. Az első 250 méter után még csupán a hetedik helyen haladtak a magyarok, a hajrájuk azonban nagyszerűen sikerült: méterről méterre egyre feljebb kapaszkodtak, s bár a végső sikerre nem volt esélyük - ez az oroszoké lett - remekül rúgták be a hajójukat és ezzel megszerezték a második helyet.

"Jobban szeretünk úgy versenyezni, hogy 500-on és 1000 m-en is megyünk, mert így fokozatosan tudunk belelendülni. Most csak a rövidebb távon szerepeltünk, ezért is volt kicsit döcögős a dolog. Nagyon erős volt a mostani mezőny, mert többen még a kvótára is hajtottak, így örülünk nagyon ennek a második helynek. A végére nagyon kihajtottuk magunkat, az utolsó métereken én már nem nagyon tudtam, hogy hol vagyok" - mondta Kolonics.

A férfiak K-2-es számában a Ronald Rauhe, Tim Wieskötter német kettős diadalmaskodott, a B döntőben érdekelt Szalay Tamás, Papp Sándor kettős ott hatodik, összesítésben pedig a 15. lett, s így - amint az már korábban kiderült - nem szerzett újabb kvótákat Magyarországnak.

Dobogón a négyesek

A hátralévő programban a női 1000 méteres négyes arany-, a férfi 500 m-es kenus hajó pedig ezüstérmet szerzett. A kenusoknál a szombati ezer méteren ötödikként zárt Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál, Horváth Gábor összeállítású egység - amely ezen a távon sem kényszerült előcsatározásokra - ezúttal világbajnoki címvédőhöz méltóan szerepelt. A hat hajót felvonultató mezőnyt féltávnál fölényesen vezette, s bár a végére elfáradt, s a románok megelőzték, így is másodikként siklott át a célvonalon.

"A tegnapi kudarc után örülünk ennek az ezüstéremnek, bár sokáig vezettünk és akár nyerhettünk is volna. A hajránál megint megzavart minket egy hullám, így kicsúsztunk az egyenes irányból, korrigálnunk kellett és ezzel el is úszott az elsőség" - fogalmazott Joób.

A vasárnap délelőtti programot a két kajaknégyes ezres döntője zárta. A nőknél a szombati 500 méteren ezüstérmes Paksy Tímeához, Fazekas Krisztinához és Benedek Dalmához ezúttal a névnapos Keresztesi Alexandra csatlakozott negyedik emberként. Utóbbi - aki csupán ebben a számban szerepelt az Eb-n és elő-, valamint középfutamok híján így csak az utolsó napon versenyzett - már napok óta hangoztatta, hogy aranyérmet szeretne ajándékba. Nos, megkapta, ugyanis a magyar hajó rajt-cél győzelmet aratott a döntőben, gyakorlatilag ellenfél nélkül. 250-nél egy, 500-nál közel kettő, 750-nél pedig ismét több mint egy másodperc volt a magyarok előnye, akik végül senkitől sem zavartatva, egy hajóhossz előnnyel haladtak át elsőként a célvonalon.

"Kilencvenöt százalékban megcsináltuk azt, amit elterveztünk, de nem is nagyon kellett erőlködünk, nem szorítottak meg minket a riválisok. Azt azért valljuk be, hogy nem ez volt minden idők legerősebb mezőnye, a németek például nem is voltak itt" - értékelt Paksy, aki azonban láthatólag nagyon örült a sikernek és az eredményhirdetést követően lelkesen szorongatta a nyakában lógó aranyérmet.

Negyedik hely a végére

A férfiaknál az ebben a számban kétszeres olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette Kammerer, Kucsera Gábor, Benkő Zoltán, Kadler Viktor összeállítású magyar hajó - amely egy nappal korábban második lett 500 m-en - ezúttal szoros csatában nem fért fel a dobogóra, negyedikként haladt át a célvonalon.

Ezekben a számokban nem volt lehetőség kvótagyűjtésre, az első kettő nem is szerepel az ötkarikás programban, míg utóbbiban már szereztek indulási jogokat a magyarok.

Érmek kétszázon is

A magyar válogatott egy arany-, két ezüst- és öt bronzérmet szerzett az ötkarikás műsorban nem szereplő 200 m-es táv vasárnap délutáni döntőiben. A legrövidebb távon a női kajaknégyes - Paksy Tímea, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina és Patyi Melinda - szállította az egyetlen győzelmet, az egység magabiztos lapátolással utasította maga mögé riválisait, bár a tényekhez hozzátartozik, hogy a mezőny elég gyér volt, a döntőben mindössze öt hajó szállt vízre.

A kenus egység - Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál, Horváth Gábor - csakúgy, mint a délelőtti 500-as fináléban, ezüstöt szerzett és Molnár Péter (K-1) is másodikként rúgta be a hajóját a célba. A Fazekas, Patyi és a Molnár, Kadler Viktor duó (mindkettő K-2), valamint a Kovács Gergely, Végh Attila kettős (C-2), Foltán László (C-1) és a férfi kajaknégyes - Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Gergely, Babella Balázs - egyformán harmadik lett.

A magyarok közül egyedül Vad Ninetta (K-1) nem szerzett érmet 200-on, ő ötödikként zárt.

A magyarok összesítésben 6 elsőséggel, 7 második és 5 harmadik hellyel a legeredményesebb országként zártak a milánói Eb-n.