Húsz éve olimpiázik a BVSC új légiósa

2008.05.29. 14:03 Módosítva: 2008.05.29. 14:05
Aláírta szerződését a Lombard-BVSC férfi asztalitenisz-csapatához Jörgen Persson, a svédek ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnoka. "Remélem sikerül átadni a fiataloknak a tapasztalataimat, és akkor sikeresek lehetünk" - nyilatkozta a negyvenkét éves egykori világklasszis.

"Fiatal játékosainknak a Bajnokok Ligája jelentheti a fejlődést. A tavalyi jó szereplés után sajnos Jakab János távozik, így olyan játékost kellett keresnünk, akinek világranglistapontjaival biztosan indulhatunk. Magyar asztaliteniszező nem jöhetett szóba, és ha már külföldit szerződtetünk, akkor legyen olyan, aki felkelti a média érdeklődését, és a fiatalok felnéznek rá. Így esett a választásunk Perssonra" - nyilatkozta Herendi Iván, a BSVC asztalitenisz-szakosztályának vezetője.

Waldnerrel vívott nagy csatákat

A 42 éves világklasszisnak elképesztő eredményei vannak: világ- és Európa-bajnoki érmei mellett hússzor nyert svéd bajnokságot, kétszer hódította el a világkupát, egyszer az európai Top 12 élén végzett.

A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes években drámai csatákat vívott honfitársával, Jan-Ove Waldnerrel, akinél mindössze pár hónappal volt öregebb. Nem sikerült sokszor legyőznie, de 1991-ben éppen őt verte meg a vb-elődöntőben. Két évvel korábban viszont ellene veszített a fináléban.

Pályafutása alatt háromszor nyerte el a Nemzetközi Fair Play-díjat: az 1988-as szöuli olimpián, az 1989-es dortmundi világbajnokságon és az 1996-os olimpiai selejtezőn tanúsított magatartásáért.

Hatodik olimpiájára készül Pekingben

"Nagy kihívás számomra, hogy olyan nagy múltú klubban játszhatok, mint a BVSC. Fiatal játékosok alkotják a csapatok, remélem, sikerül nekik átadnom a tapasztalataimat, és akkor sikeresek lehetünk. Első számú célom, hogy megvédjük a címünket a magyar bajnokságban, de a Bajnokok Ligájában csak a sorsolás után leszünk majd okosabbak" - mondta Persson, akinek a magyar bajnok a 15. klubja profi pályafutása során.

A legfrissebb világranglistán 28. Persson a horvát Zoran Primorac és a belga Jean-Michel Saive mellett az egyetlen olyan játékos a világon, aki a sportág 1988 óta íródó olimpiai történetében az összes nyári játékon ott volt, és a pekingi viadalon és asztalhoz áll.

Egy norvég kínai is lesz a csapatban

A zuglóiak a következő szezonban a francia Levallois-hoz távozó Jakab, valamint az osztrák Wels együtteséhez szerződő Pázsy Ferenc nélkül veszik fel a küzdelmet: a BL-ben Persson és Zwickl Dániel mellett az ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy Krisztián és a kínai származású, de norvég Wang Jianfeng alkotja az együttest.

Az előző szezonban a BVSC nagy bravúrral legyőzte a német Düsseldorfot. Idén is hasonló meglepetésekre készülnek.