Carlos Sastre nyerte a Tour-t

2008.07.27. 20:35
Két csapat már végleg visszalépett a Tour-tól, de a többiek is ki akarnak szállni a Pro Tour sorozatból. A sorozatos doppingesetek teljesen elveszik a szponzorok kedvét, ami akár a sorozat végét is jelentheti. Ennek ellenére egy 33 éves sportoló élete legnagyobb sikeréről szólt az elmúlt három hét.

Még el sem kezdődött a Tour, máris botrányoktól volt hangos a kerékpársport. Néhány héttel a verseny rajtja előtt Tom Boonen bukott le, szervezéteben kokain nyomaira bukkantak, így a szervezők nem engedték indulni a belga kerekest. 2005-ben Stefan Schumacher járt hasonlóképp, ő mégis itt lehetett a viadalon.

A spanyol Alejandro Valverde számára kezdődött a legjobban az idei verseny, megnyerte az első szakaszt és az első kettő után is ő viselhette a sárga trikót. A Cofidis versenyzője, a francia Hervé Duclos-Lassalle pechesebb volt, alig több mint 100 kilométer megtétele után bukott, eltörött a csuklója, fel kellett adnia a versenyt.

Harmadik etapon történt a Tour első sikeres szökése, a francia Dumoulin a szakaszgyőzelemnek, Romain Feillu pedig a ságra trikónak örülhetett. Az első időfutamversenyt Stefan Schumacher nyerte és a Gerolsteiner versenyzője két szakaszon viselhette a sárga trikót. A táv negyedénél Thor Husvoldé volt a zöld trikó, a hegyimenő Thomas Vöckleré a pöttyös, a legjobb fiatalnak járó fehéret Thomas Lövkvisten viselte.

A Tour leghosszabb, de sík terepen zajló szakaszát Cavendish nyerte. Schumacher végül úgy bukta el a sárga trikót, hogy a 6. szakasz célja előtt néhány száz méterre bukott, így a Team Columbiás Kim Kirchen vette át a vezetést az összetettben, aki egészen a kilencedik szakasz végéig meg is őrizte vezetését.

Egy hét telt sem el, máris kirobbant az első doppingügy. Manuel Beltrán vizeletében a szakasz után EPO nyomaira bukkantak. A 37 éves hegyimenő szállodai szobájában házkutatást tartottak, de nem találtak semmit. Százezer eurót köteles megfizetni lebukása miatt, a Liquigas pedig kizárta a kerekest a csapatból.

A hatodik után a kilencedik etapot is megnyerte a Saumier-Duval kerekese, Ricardo Riccó, a 10.-ben csapattársa, Lenardo Piepoli végzett az élen. Ricco is lebukott, a negyedik etap után adott mintájában az úgynevezett harmadik generációs EPO-t, más néven CERA-t mutatták ki a vizsgálatok során.

A botrány kirobbanása után azonnal visszaléptették, egy nappal később aztán Piepoliról is kiderült, hogy CERA-t használt. Így a Saunier Duvalt a német anyacég, a Vaillant szólította fel arra, hogy mondja fel szerződését. Ahogy a sorozatos doppingbotrányok után tavaly a T-Mobile, úgy idén a Saunier Duval jelentette ki, soha többé nem akar részt venni a profi kerékpársportban. Ráadásul a pihenőnapot kihasználva összeült a Tour-on résztvevő 17 csapat képviselői és eldöntőtték, 2009-től elhagyják a Pro Tour sorozatot.

A Saunier Duvalosok előtt Moises Duenas Nevado is lebukott. Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) tájékoztatása szerint a július 8-i, negyedik szakasz után levett mintájában bukkantak EPO nyomaira. Saunier Duval mellett a Barloworld is bejelentette, megszünteti a szponzorációt.

Közben a 10. szakaszon bukott, mégis átvette az összetettben a vezetést az ausztrál Cadel Evans, aki egészen a 14. szakasz végéig birtokolta a sárga trikót. A táv felétől egészen a végéig Oscar Freire Gomez hordhatta a zöldet, a pöttyöst és a fehéret is Ricco, de őt a 12. szakasz után megfosztották eredményeitől.

Két hegyiszakaszt Cadel Evans nem bírta, kénytelen volt átadni a sárga trikót Fränk Schlecknek, aki mögé az osztrák Bernhard Kohl zárkózott, illetve feljött a negyedik helyre Carlos Sastre, aki megnyerte a 17. szakaszt és az összetettben is átvette a vezetést. A Team CSC Saxo Bank kerekese több mint egyperces előnnyel érkezett az őt üldöző Cadel Evans előtt Champs-Élysées-re.

"Nyugodt voltam ma reggel, mert tudtam, életem lehetősége előtt állok. Az álmom vált valóra ezzel a sikerrel" - mondta Sastre, aki kiemelte, hogy csapattársai és különösen a Schleck-fivérek nélkül nem tudott volna diadalmaskodni. Az utolsó, Párizsba vezető szakaszon változás már nem történt az élmezőnyben, ilyenkor általában már pezsgőznek a pontversenyek győztesei és az összetettben élen álló versenyző.

Érdekesség, hogy Lance Armstrong visszavonulása óta csak spanyol győztest ünnepeltek a Touron: Floyd Landis kizárása után 2006-ban Oscar Pereiro, tavaly Alberto Contador diadalmaskodott. Sastre korábbi legjobb eredménye a két évvel ezelőtti harmadik hely volt.

Fofonov is lebukott

Pozitív eredményt hozott a kazah Dmitrij Fofonov doppingtesztje a Tour de France kerékpáros körversenyen - jelentette be közvetlenül a vasárnapi befutó után a helyi doppingellenes ügynökség (AFLD).

Az összetettben 19. helyen zárt kerekes szervezetében a 18. szakasz után elvégzett vizsgálat stimuláns nyomait mutatta ki. A Crédit Agricole 31 éves versenyzőjét már a nap folyamán tájékoztatták az eredményről.

A 2008-as Tour de France végeredménye

Összetettben (sárga trikó): 1. Carlos Sastre (spanyol, CSC Saxo Bank) 87 óra, 52 perc, 52 másodperc, 2. Cadel Evans (ausztrál, Silence-Lotto) 58 másodperc hátrány, 3. Bernhard Kohl (osztrák, Gerolsteiner) 1 perc 13 másodperc hátrány.

Pontverseny (zöld trikó): 1. Oscar Freire Gomez (spanyol, Rabobank) 270 pont, 2. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 220 pont, 3. Erik Zabel (német, Team Milram) 217 pont.

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó): 3. Bernhard Kohl (osztrák, Gerolsteiner) 128 pont, 2. Carlos Sastre (spanyol, CSC Saxo Bank) 80 pont, 3. Frank Schleck (luxemburgi, CSC Saxo Bank) 80 pont.

Utánpótlás verseny (fehér trikó): Andy Schleck (luxemburgi, CSC Saxo Bank) 88 óra 4 perc 24 másodperc, 2. Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) 1 perc 27 másodperc hátrány, 3. Vincenzo Nibali (Liquigas) 17 perc 1 másodperc hátrány.

Csapatverseny: Team CSC Saxo bank 263 óra 29 perc 57 másodperc, 2. AG2R-LA Mondiale 15 perc 35 másodperc hátrány, 3. Rabobank 1 óra 5 perc, 26 másodperc hátrány.

A legharcosabb versenyző: Sylvain Chavanel (francia, Cofidis)