Részegen nem ment az orosz magasugrónak

2008.09.05. 20:18 Módosítva: 2008.09.05. 20:58
Hihetetlen jelenetet produkált a keddi lausanne-i Athletissima atlétikai versenyen az orosz magasugró, Ivan Uhov: néhány perces dölöngélés után nekifutott, majd a léc alatt beslisszant a matracra. Egy svéd ellenfele elárulta, az orosz vodkát kevert a Red Bullhoz, amit mindannyian ittak.

A keddi lausanne-i atlétikai viadalon az Athletissima 2008-on a jamaicai Asafa Powell nagyszerű időt futott százon, 9.72-vel a világ második legjobbját teljesítette. A svájci versenyre mégsem miatta, hanem egy eredményt sem elérő sportolóra figyeltek fel nagyon sokan.

A magasugrók között az orosz Ivan Uhov egyetlen kísérlete sem sikerült. A Youtube-ra már rengeteg verzióban felkerült felvételekről kiderül, a 22 éves atléta rendesen be volt rúgva, ezért lehetett eredménytelen. Az egyik klip a nézőtér széléről jól mutatja, hogy a magasugró meglehetősen tétován áll utolsó kísérlete előtt. Szinte dölöngél, amikor öltözködik pedig kifejezetten bizonytalan. Majd egy pályabíró odalép hozzá, hogy ideje lenne nekiveselkedni, amire ő finoman ellöki magától a hivatalos személyt.

Aztán nekifut, majd másfél méterrel a léc előtt úgy dönt, szökken egyet. A léc alatt bőven befért a matracra. Az egész stadion nevetett a jeleneten. A versenyt 2,35 méterrel a szintén orosz Andrej Szilnov nyerte, aki Pekingben egy centivel magasabbra ért és olimpiai bajnok lett.

A svéd Aftonbladet című napilapnak a nyilatkozó magasugrók elárulták, Uhov nem csak részegnek tűnt, hanem az is volt. A hetedikként végzett Linus Thörnblad azt mondta, valamennyien szoktak verseny közben Red Bullt inni, azonban az orosz most vodkát is vegyített az energiaitalba. A világbajnok Stefan Holm azt mondta, a jelenet kínos és tragikus volt.

A szervezők megtagadták, hogy kifizessék a junior Európa-bajnok atléta költségeit, és jelentették az incidenst az IAAF-nek. Uhovnak a megrováson kívül nem kell komolyabb szankcióval számolnia, mivel az alkohol nem minősül doppingszernek, így elvileg nem tiltott a használata a versenyeken.

Uhov egyébként nem ismeretlen figura a magasugrók között. Orosz fedettpályás csúcstartó, 2,39 méteres eredménye a világ hatodik legjobbja, sőt azóta sem ugrott senki ilyen magasra teremben. Egyébként a diszkoszvetésről váltott új számára. Szabadban 2,33 méter a legjobbja (Sotomayor világrekordja, 2,45, az idei legjobb viszont csak két centivel jobb ennél.)

Uhov egyébként tud a lausanne-inál látványosabbat is: egy fedett pályás viadalról származik az a felvétel, amelyen szaltóval viszi át az 1,90 körüli magasságot.