Lance Armstrong tényleg visszatér

2008.09.10. 10:51 Módosítva: 2008.09.10. 13:30
Megerősítette hétfőn kiszivárgott visszatérési szándékát a hétszeres Tour de France-győztes kerékpáros, Lance Armstrong. Jó három éve nem versenyzett, jövőre újra fog, célja, hogy ismét megnyerje a Tourt, felhívja a figyelmet a rákra, újra népszerűvé tegye az eldoppingosodott sportágat.

”Boldogan jelentem be, hogy, úgy döntöttem, visszatérek a profi kerékpársportba” – jelentette be kedden, hivatalos honlapján, a livestrong.comon közölt videóüzenetében Lance Armstrong, hogy 2009-ben újra versenyez.

A 37 éves klasszis várható lépését már hétfőn kiszivárogtatta a velonews.com, amely állítja, a hétszeres Tour de France-győztes az Astana csapathoz igazol, és öt rangos futamon indul jövőre, befejezésként a híres francia körversenyen.

armstong

Armstrong, aki 1999 és 2005 között zsinórban hétszer nyerte meg a Tourt, ezt nem ismerte el, weboldalán annyit ír, szeptember 24-én, egy New York-i sajtótájékoztatón árul el részleteket.

A három éve visszavonult klasszis annyit mondott, döntését a rákellenes küzdelem motiválja, célja, hogy globálisan is felhívja a figyelmet a betegségre, amelynek csak idén 8 millió áldozata lesz világszerte. Ő túlélő, prosztata-, tüdő- és agydaganata volt, 1996-ban három százalék esély adtak az orvosok arra, hogy megmenekül, azóta alapítványa 260 millió dollárt gyűjtött össze Amerikában a betegek javára.

Elárulta, a pekingi olimpián sikeres idősebb sportolók teljesítménye is bíztatta: ”Az úszó Dara Torres 41 évesen nyert aranyat, a női maratonfutást a 38 éves Tomescu Dita nyerte. A hátam már gyorsabban fárad, az ágyból is nehezebben kelek fel reggelente, de a nyeregben úgy érzem magam, mint régen.”

Hosszú kihagyása után augusztus elején indult újra bicikliversenyen, valószínűleg azért, hogy kipróbálja, mennyi van még benne. A 160 kilométer hosszú, mintegy 3000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó Leadville 100 hegyikerékpáros nagydíjon minden különösebb felkészülés nélkül második lett.

Tíz hónapja van végcéljáig, vagyis megnyerni nyolcadszor is a Tour de France-t. Arra is ügyelni fog, hogy edzései minél nyilvánosabbak legyenek, doppingtesztjeit online lehet majd követni, többször fogják ellenőrzni, mint általában egy kerékpárost.

Armstrong visszatérésében a sportág krízisének is lehet szerepe, a doppingversenynek nevezett Tour idén népszerűtlensége mélypontjára jutott, Európában a bicikliseket azonosítják a tiltott szerekkel.

Korábban folyamatosan vádolták őt is, de rábizonyítani semmit nem tudtak. Nagyon zavarták a kétkedők, végig állította, tiszta. Nevét nem feketíti semmilyen doppingügy, újabb sikerei a sportág népszerűségét is visszahozhatnák valamennyire.