Az olimpikonok kapnak 890 millió forintot

2008.09.16. 11:05
A sportért felelős önkormányzati miniszter utasítására a Pekingben 1-6. helyezést elért sportolók szerdán megkapják jutalmukat. A minisztérium 74 fő részére nettó 886,4 milliót utal, külön anyagi elismerést kaphatnak az olimpikonokat felkészítő edzők, orvosok.

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter utasítására az olimpiai szerepléssel kiérdemelt jutalmakat gyorsított eljárással utalják. A miniszter operatív, hatékony, gyors és együttműködő ügyintézést kért munkatársaitól.

Ennek eredményeként a Pekingben 1-6. helyezést elért sportolók az olimpiai szerepléssel kiérdemelt jutalmukat már szerdán, szeptember 17-én megkapják. A díjazást lehetővé tevő kormányhatározat megjelenésétől az átutalások megtörténtéig 6 munkanap telik el.

Gyenesei István kezdeményezésére a férfi vízilabdacsapat, a Kozmann György-Kiss Tamás kenupáros, valamint a Kovács Katalin-Janics Natasa kajakpáros emelt szintű elismerésben részesül. Az érintett sportszövetségeknek erre a tárca összesen 119 millió forint kiegészítő forrást biztosított.

Az olimpiai 1-6. helyezések elismeréseként az Önkormányzati Minisztérium összességében 74 fő részére, nettó 886,4 millió Ft értékben kezdeményezett átutalási megbízást. A minisztérium a 7-8. helyet elért sportteljesítményeket is díjazza.

Külön anyagi elismerést kaphatnak az olimpikonokat felkészítő edzők, orvosok, sportszakemberek. (Közöttük az adott sportágakban, a sportolók által megszerzett jutalmak 60%-ával azonos összeget oszthattak el a sportági szakszövetségek saját döntés alapján.)

A Pekingben sikeres versenyzők által képzett díjazási keret további 10 százalékát kaphatják a nevelő edzők. Esetükben - ahhoz, hogy az állam a jutalmak adótartalmát átvállalhassa - speciális adatszolgáltatás szükséges. Az érintettek jelentős része a kérésnek még nem teljes körűen tett eleget, a prémiumokat pedig csak az adatok beérkezése után lehet utalni.

A miniszter utasítására a sport-szakállamtitkárság a kifizetésekkel nem várja meg valamennyi érintett adatainak beérkezését, a megkapott információk alapján sportáganként folyamatosan utalja az érintetteknek az őket megillető jutalmakat.

Előreláthatólag összességében több mint bruttó 2 milliárd forint olimpiai jutalmat oszt ki az önkormányzati tárca, amit megnövel a paralimpia érmeseinek és helyezettjeinek járó elismerés.