Két bronzérem az evezős-Eb-n

2008.09.20. 13:47 Módosítva: 2015.05.21. 04:03
A címvédőként indult Varga Tamás, Hirling Zsolt duó, valamint a Novák Zsófia, Hajdú Zsuzsa kettős is bronzérmet szerzett a könnyűsúlyú kétpárok versenyében az evezősök athéni Európa-bajnokságán.

A korábban tervezettel szemben, a riasztó időjárási előrejelzések miatt már szombaton délelőtt lebonyolították az összes hátralévő futamot az athéni evezős Európa-bajnokságon.

A verseny honlapja szerint a címvédő Varga Tamás, Hirling Zsolt páros - akik 2005-ben világbajnokságot is nyertek, a pekingi olimpián viszont 14.-ek lettek - a könnyűsúlyú kétpárok versenyében a hazaiak olimpiai ezüstérmes egységével, valamint egy-egy olasz, francia, cseh és szlovén hajóval vették fel a küzdelmet a fináléban. A görögök rajt-cél győzelmet arattak, a magyarok pedig az ötödik helyről kapaszkodtak fel és remek hajrával jöttek be a harmadik helyre az olaszok mögött, és éppen csak megelőzve a franciákat, akik a pekingi olimpián előttük végeztek.

A nők hasonló számában szintén hazai siker született, Novák Zsófia és Hajdú Zsuzsa kellemes meglepetésre szerezték meg a bronzérmet a lengyelek mögött, maguk mögé utasítva a brit, osztrák, német triót.

"Ez nem olimpia vagy világbajnokság, de azért elég erős volt a mezőny, olyan közepesre értékelném. A Pekingben szerepeltek közül sokan távolmaradtak, de így is nagy volt a küzdelem. Előzetesen egy éremre számítottunk, a Varga, Hirling kettőstől, a lányok harmadik helye kellemes meglepetés, aminek nagyon örülünk. Összességében azt hiszem, elégedettek lehetünk" - mondta Melis Zoltán szövetségi kapitány.

A további magyar egységek közül a Simon Béla, Vinkó Gáspár kormányos nélküli kettes zárt a legjobb helyen, megnyerve a B finálét összesítésben a hetedik lett, Szabó Katalin (egypár) és a Juhász Adrián, Szabó Dániel, Kelemen Áron, Széll Domonkos összeállítású négypár pedig egyaránt negyedikként ért célba a kisdöntőben, így a tizedik helyen végzett. Az Orbán Gergely, Szekér László kétpár a C döntőben szállt vízre, ahol második lett, ez összesítésben a 14. helyet jelenetette.

Evezős Európa-bajnokság, Athén

Férfi könnyűsúlyú kétpár, Európa-bajnok: 1. Dimitrosz Mugiosz, Vaszileosz Polimerosz (Görögország) 6:16.53 p 2. Lorenzo Bertini, Daniele Gilardoni (Olaszország) 6:19.34 3. VARGA TAMÁS, HIRLING ZSOLT (MAGYARORSZÁG) 6:22.41
Női könnyűsúlyú kétpár, Európa-bajnok: 1. Kriszi Biszkici, Alekszandra Cavu (Görögország) 7:02.71 2. Weronika Deresz, Ilona Mokronowska (Lengyelország) 7:04.98 3. NOVÁK ZSÓFIA, HAJDÚ ZSUZSA (MAGYARORSZÁG) 7:08.80