Csapattársuk tette tönkre a tőrözőnőket

2008.09.22. 14:52
A magyar női tőrválogatott szétesett az olimpiai elődöntőben, tartalékja ugyanis nem segítette, inkább hátráltatta a csapattársait, nem volt hajlandó bemelegíteni Mohamed Aidával. A zsűri ki akarta zárni a csapatot, mert Ujlaky Virginie elhagyta a kijelölt zónát, édesanyjával az ellenfél oldalán beszélgetett. Fegyelmi tárgyalása pénteken lesz.

A magyar női tőrválogatott a pekingi olimpián nagy esélyt szalasztott el, mert a nyolc között legyőzte a németeket, az elődöntőben azonban kikapott az Egyesült Államoktól.

Az utolsóként vívó Mohamed Aida majdnem csodát tett, 14-1-re vezetett Smart ellen, a csapatot egy találat választotta el az egyenlítéstől, ekkor a véghajrában újabbat kapott. 35-33 lett a végeredmény. Az Európa-bajnok magyar csapat elveszítette a bronzmeccset is az olaszok ellen.

Az elveszített elődöntő és a bronzmeccs között a társulat az olimpiai faluba távozott, rögtönzött fegyelmi tárgyalást tartott, mert a tartalék, a Franciaországban nevelkedett Ujlaky Virginie minősíthetetlenül viselkedett.

Bernát Zoltán szövetségi kapitány az idegességtől alig talált szavakat, egy hónappal a történtek után elnökségi jelentésében most elevenítette fel a részleteket.

Kiderült, Ujlaky sportszerűtlen és szabálytalan viselkedése miatt a zsűri jelezte a magyaroknak, hogy kizárják őket. A junior világbajnok Ujlaky ugyanis elhagyta azt az előre kijelölt zónát, amelyikben a csapat tagjainak tartózkodniuk kell az előírások szerint.

„Innen mindig csak az állhat fel, akit a pástra szólítanak. Ebben a ketrecben nem volt maradása Virginie-nek, átment az amerikaiak térfelére. Az első hat meccsen még velünk tartózkodott, de akkor sem segítette, hanem inkább szidta társait” – mondta Bernát. (Viselkedésének már volt előzménye, a bemelegítésnél megtagadta, hogy Mohamed vele iskolázhasson, az egyéni versenyek alatt el sem ment megnézni társait.)

Miután felállt, az édesanyjához ment, ez tűnt fel a zsűrinek, amely jelezte, csak azért nem szüntetik be azonnal a meccset, mert az amerikaiak vezetnek, és nyerni fognak. „Valószínűleg a kizárás okozta bonyodalmakat, óvást, ellenóvást szerették volna elkerülni” – tette hozzá a kapitány.

„Ha nyerünk Aida fantasztikus hajrája után, akkor sem lehettünk volna döntősök. Mivel a csapattagok ismerték a zsűri döntését, teljesen szétestek. Annak ellenére, hogy kikaptak, kicsit megnyugodott a lelkük. Legalább a bronzért mehettünk, nem diszkvalifikáltak bennünket. Ujlaky nemcsak a meccs eredményét veszélyeztette, hanem az egész csapat későbbi helyezését.”

A vívó a Magyar Rádiónak egy nappal az eset után úgy nyilatkozott, neki vívnia kellett volna, és rendszeresen elismételte, nem fogadta el a helyzetet.

„Pénteken, huszonhatodikán tíz órától ül össze a fegyelmi bizottság, akkor elmondhatja a versenyző az érveit. Nem akarok a sajtón keresztül egy adok-kapok nyilatkozatháborúba belemenni. Jöjjön el, mondja el, mi történt, a testület pedig majd ítélkezik, mekkora hibát követett el” – magyarázta Bernát. Az Index úgy tudja, a Ujlaky nem reagált a hivatalos megkeresésekre. Visszatérése után Franciaországba ment, és egyelőre nem vette fel a hazai szövetséggel a kapcsolatot.

A szakember elárulta, a csapat három tagjával – Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella – két nappal a verseny után beszélt, és valamennyien úgy határoztak: folytatják. Ott szeretnének lenni Londonban, mert Pekingben nem megverték őket, hanem lelkileg buktak el. Így nem akarják abbahagyni.

Bernát azt sem titkolta, még mindig rossz emlékei vannak az olimpiáról, ahogy hazatért, a munkába menekült, de eddig nem könnyebbült meg, mert érmet szeretett volna, és bosszantja az elszalasztott lehetőség.