Armstrong az Astanában, Contador bajban

2008.09.25. 11:18 Módosítva: 2015.05.21. 04:01
Az amerikai legenda a várakozásoknak megfelelően az Astana csapat színeiben száll be az országúti kerékpársportba. A friss Vuelta-győztes Alberto Contador viszont nem akarja Armstrongot segíteni. Bár az amerikai maradásra bírná, valószínűbb, hogy távozik a csapattól.

„Az Astanában fogok versenyezni 2009-ben” - mondta egy hivatalos New York-i sajtótájékozatón a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong, aki három év kihagyás után tér vissza a versenyzéshez. A hír cseppet sem meglepő, ráadásul már a tájékoztató előtt kiszivárogtatták az információt a kazah szponzorálású csapat részéről. Armstrong szeptember 9-én jelentette be, újra tekerni akar azok után, hogy 2005-ben egyszer már visszavonult. Mint kiderült, ingyen versenyez az Astanában, Ausztráliában kezdi az idényt a január végi Tour Down Under hatszakaszos körversenyen, és rajthoz áll a Tour de France-on is, hogy megszerezze nyolcadik sárga trikóját.

000 51157482RM006 Lance Astrong

A kazah szövetség alelnöke örül az amerikai leigazolásának. „Azt hiszem, Armstrong új sportmárka lesz Kazahsztánban – jelentette ki Nyikolaj Proszkurin. – Hatalmas sportoló és nagyon bátor ember, aki ennél jobban nem is motiválhatná a feltörekvő kazah tehetségeket.”

A sajtótájékoztató előtt Bill Clinton volt amerikai elnök üdvözölte Armstrongot egy évente megrendezett jótékonysági találkozón, ahol a daganatos betegségből felépült klasszis arról beszélt, visszatérése segítségére lesz abban, hogy a Livestrong rákellenes kampányt népszerűsítse szerte a világon.

„Nem garantálhatom a nyolcadik Tour-győzelmemet, de azt igen, hogy a Livestrong üzenete társadalmunk egészére kiterjed, sőt minden kontinenst és a daganatos betegség minden részletét érinteni fogja.”

Armstrong, a csapattulajdonos

A New York Times információi szerint Armstrong hamarosan megalapítja saját U-23-as csapatát, amelynek első számú embere várhatóan az ő utódának kikiáltott 19 éves tehetség, Taylor Phinney lesz. A csapatot a Trek bicikligyártó cég szponzorálná, a csapatvezető pedig Axel Merckx, az ötszörös Tour-győztes legenda, Eddy Merckx fia lesz.

Bár hivatalosan Lance Armstrong sosem bukott le doppingvizsgálaton, a gyanú árnyékából eddig nem tudott kilépni. Ezért most úgy határozott, elejét veszi a rosszindulatú sugdolózásoknak. A New York Times számolt be arról, hogy felvette a kapcsolatot Don Catlinnel, egy neves amerikai doppingellenes kutatóval, a tervek szerint ő dolgozza ki a klasszis programját. Catlin, aki elkísérte Armstrongot a szerdai sajtótájékoztatóra, jelenleg a Doppingellenes Tudományos Intézet vezető tudósa, és egy kutatócsoportot is vezet. „Ez egy nagyszabású terv - nyilatkozta Catlin Armstrongról. - Fontos a személye miatt, illetve azért, amit véghez akar vinni.” A program részleteit még nem dolgozták ki, de Catlin szerint keményebb lesz, mint bármilyen más belső dopping-ellenőrzési rendszer.

A tudós azt is hozzátette, a program ugyan nem garantálja, hogy Armstrong tiszta lesz, de jó előjelnek megteszi. A középpontban az Armstrongtól származó biológiai minták beszerzése, illetve azok vizsgálata áll majd, és a versenyző már beleegyezett, hogy bármikor tesztelhető legyen. Ráadásul az információkat az interneten közzéteszik, így bárki számára hozzáférhetővé válnak.

„Én is pontosan tudom, hogyan lehet kijátszani a rendszert, de Armstrongnak nem lesz esélye ellenem. Csak bízniuk kell abban, hogy értem a dolgom” – tette hozzá Catlin.

”Őszintén mondom, nem tudom, milyen esélyeim vannak, már 38 éves leszek – közölte Armtrong a szerdai sajtótájékoztatón. – De mindent megteszek, hogy a lehető legfelkészültebben álljak rajthoz. Nem tudom, hogy ez egyet jelent-e a győzelemmel. Bízom benne, de azért ez nem az a fajta önbizalom.”

Az amerikai fejet hajtott csapattársa, az újdonsült Vuelta-győztes Alberto Contador előtt. „Már nagyon várom, hogy versenyezzek vele. Alberto a világ legjobb kerékpárosa. Ezt meg kell értenünk, és persze tiszteletben is kell tartanunk. Nem vagyok biztos abban, hogy most fel tudnám venni vele a versenyt. De remélem, jól alakulnak majd a dolgok”.

Alberto Contador
Alberto Contador

Contador, aki jelenleg a világbajnokságon vesz részt, kedden úgy nyilatkozott, Armstrong bejelentésétől teszi függővé, marad-e az Astanában. A 25 esztendős spanyol csillag nem szívesen dolgozna Armstrong keze alá a jövő évi Tour de France-on, noha bevallottan nagy példaképének tartja az amerikait. Az AS-nek úgy fogalmazott, „ez bonyolult helyzet lenne, azt hiszem, kiérdemeltem, hogy csapatvezető legyek”.

Kijelentése érthető, 2007-ben ő diadalmaskodott a Touron, azóta pedig bezsebelt még egy-egy összetett győzelmet a májusi Giróról és vasárnap végetért Vueltáról is. Idén csapatát a korábbi évek doppingbotrányai miatt nem engedték rajthoz állni a Tour de France-on, így címét nem védhette meg. 2009-ben viszont minden esélye meg lehet az újabb sikerre, akkor, ha nem másodhegedűsként számítanak rá. Contadornak 2010-ig van szerződése az Astanával, ezt szeretné kitölteni, ha nem kell Armstrong alá dolgoznia. De mint elmondta, nem kevés csapat érdeklődik utána. "Ha vannak ajánlatai, és el akar menni máshova, esetleg egy spanyol csapathoz, az az ő döntése. Viszont én mindenképp arra biztatom, hogy maradjon" - mondta erről Lance Armstrong.

Rubeira igen, Jekimov nem

Armstrong visszatérésének hallatán úgy döntött az Astana kiváló hegyimenője, José Luis Rubeira, hogy korábbi terveivel ellentétben folytatja a versenyzést 2009-ben. A spanyol korábban öt Tour-győzelemhez segítette hozzá Armstrongot, az elmúlt két évben pedig honfitársát, Contadort vitte a hegymenetekben. Armstrong egy másik volt segítőjének, és egyben barátjának, Vjacseszlav Jekimovnak viszont esze ágában sincs újra nyeregbe ülnie. A 42 éves Jekimov, aki jelenleg az Astana sportigazgatója és az orosz válogatott kapitánya azt azért elmondta, hogy nem lepte meg Armstrong döntése, mert pontosan tudja milyen nehéz abbahagyni. 2002-ben ő is visszatért egy év szünet után és egészen 2006-ig versenyzett.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Astana csapatfőnöke az a Johan Bruyneel, aki Armstongot hét Tour-győzelemig vezette a US Postal, illetve a Discovery Channel színeiben. „Bruyneel hisz bennem, de mindenki tudja, hogy a nevét Armstrong sikereivel szerezte” – árulta el Contador, akit szintén a belga szakember irányított mindhárom nagy körversenyen elért sikere alkalmával. Bruyneel már akkor azt nyilatkozta, saját csapatán kívül nem tudná máshol elképzelni Armstrongot, amikor az amerikai visszatéréséről még csak pletykáltak. Bruyneel hangsúlyozta, „kapcsolatom Armstronggal túlmutat egy szokásos főnök-versenyző viszonyon”. Korábban azt is mondta, szerinte nem okozna gondot Armstrongnak, hogy adott esetben Contadort szolgálja, de az amerikai nem ehhez van szokva. Az viszont borítékolható, hogy Contador lenne a legnagyobb ellenfele a sárga trikóért folytatott harcban.

Első ránézésre ugyan az országúti kerékpár egyéni sport, de valójában nagyon is csapatmunka. Alázatos segítők, erős csapatszellem és remek taktika nélkül nem lehet Tour de France-t nyerni, viszont az is nyilvánvaló, hogy két összetett győzelemre hajtó versenyző nem fér meg együtt. Armstrong csak egyetlen szezon erejéig tér vissza a profi versenyzéshez, míg Contadorban formáját és fiatal korát figyelembe véve még jó néhány Tour-győzelem lehet, így eligazolása az Astanából hosszú távon hatalmas veszteség lenne Bruyneeléknek.

Persze Armstrong reklámértéke sokszorosa a spanyol versenyzőének, de három év kihagyás után nem kis kockázat az amerikait jelölni első számú embernek a francia körversenyen. "Szerintem mindannyiunknak lesz helye a csapatban - fejtette ki nézetét Armstrong. - Nekem, Contadornak, Leipheimernek és Bruyneelnek is."

Ha Contador marad, felmerülhet egy olyan megoldás is, hogy csak menet közben határozzák el, ki lesz a valódi első ember. Egy biztos, nem lesz könnyű dolga Bruyneelnek a döntés meghozatalában. Contador így vélekedett Armstrong esélyeiről: „Mindenképp nehéz lesz neki, de nem lehetetlen, hogy megcsinálja.”