Parázs elnökségi vita a kajakosok millióiról

2008.09.25. 18:36 Módosítva: 2008.09.29. 13:56
Az egyik legsikeresebb magyar kajakosedzőnek, Sári Nándornak nem tetszett a szövetség jutalomelosztása. Szóvá is tette az elnökség szerdai ülésén. Az elnök, Baráth Etele félredobta politikusi létét, elmondta magánvéleményét az amúgy a legtöbbet kereső edzőről. Sári nemcsak magának, Fábiánnénak is többet adott volna.

Több mint ötórás elnökségi ülést tartott szerda délután a Magyar Kajak-kenu Szövetség, amelyen Sári Nándor és a szövetség elnöke, Baráth Etele hosszan vitatkozott az olimpiai jutalmakról.

Információink szerint Sári azt kérdezte, milyen szempontok alapján osztják szét az edzők között az eredményességi jutalmat. Az elnök erre felvázolta: a szabályokban rögzített hatvan százalék – mármint az eredményes versenyző jutalmának hatvan százaléka – nem jár automatikusan, hanem csak adható, és részesülniük kell belőle mindazoknak, akik részt vettek a felkészítésben.

Az edző igazságtalannak tartotta, hogy 29 milliót kapott. Részletes számításai szerint neki több járt volna, mert a teljes női szakág mellett a férfi párost – Kammerer és Kucsera – és az egyéniben indult Benkő Zoltánt is felkészítette a pekingi olimpiára. A nőknél a szintén nála felkészült Kovács Katalin egyesben negyedik volt, párosban aranyérmes Janiccsal, míg a négyes ezüstérmet szerzett. Kammererék aranyat akartak és egy másik érmet, de anélkül maradtak, a lengyelek kizárása után negyedik lehetnek ezren, ötszázon ötödikek.

A mesteredző úgy gondolta, szétdarabolódott a jutalomkeret, nem a megfelelő helyre került a pénz, de azt mondta, őt nem a kapzsiság vezeti. Szerinte Fábiánné Rozsnyói Katalin is többet érdemelt volna tízmillió forintnál, hiszen bő két hónappal az olimpia előtt még három versenyző – Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella – nála készült. A két edző közt nem volt felhőtlen a viszony Kovács távozása után, erre Fábiánné májusi megjegyzéséből lehet következtetni, amikor nem volt hajlandó kiejteni Sári nevét, csak sarlatánnak nevezte.

Az egyik elnökségi tag, Farkas Zoltán azt mondta az ülésen, hogy Sári gyémántcsiszoló, de csak úgy kaphat versenyzőket, nyersanyagot, ha a kisebb bázisokról érkezik utánpótlás. „Ezért nem kaphatsz meg te mindent, Nándi” – jelentette ki.

A jutalomból több kisebb egyesület edzője is részesült, de még Simon Miklós is, aki jelenleg Angliában ténykedik, de ő nevelte Benedek Dalmát és nyert vele 2006-ban világbajnokságot Szegeden. (Benedek végül ki sem jutott az olimpiára.)

Sári több segítséget várt volna az olimpia előtt, de nem kapott, és kifogásolta, hogy még csak hajó sem állt rendelkezésre mindig. Baráth erre úgy kontrázott, hogy túlvállalta magát, és inkább kudarcosnak érzi a szereplést, még ha az aranyérmes párost ő készítette is fel. Janics összeszedését és felhozását viszont nagy érdemnek tartotta.

Az edző erre úgy reagált, esze ágában nem volt a nőkkel foglalkozni, őt csak Kovács Katalin hívta fel, hogy vegye át a felkészítését, a többiek csak csapódtak hozzá. Kifejtette, nem tudott mást csinálni, mint hogy elvállalta a páros és a négyes felkészítését is.

„Ahogy teltek a napok, többen lettünk, egyre több számra készültünk, és senki sem mondta, hogy ne fogadjam a versenyzőket.” Egyúttal ő vállalta a legnagyobb felelősséget az edzők közül, ezért is kaphatna hatmillió forinttal többet, vélte.

A jutalomosztásban a főtitkár és a kapitány mellett részt vevő elnök a magánvéleményét mondta el, amikor arra gondolt, Sári túlvállalta magát. Szakmailag képtelenség ennyi egységet megfelelően felkészíteni, hogy azok az elvárásoknak megfelelően legyenek képesek helyt is állni, mondta Baráth informátoraink szerint.

Kajakos jutalmak

A pekingi olimpián legeredményesebb magyar sportág versenyzői közül Kovács Katalin kapta a legmagasabb jutalmat egy arany- és egy ezüstérmével, valamint negyedik helyével. Az eredeti összeg azután meg is emelkedett, hogy szövetség a megnövelt források terhére úgy döntött, a bajnok Kovács-Janics páros jutalmát az egyéni elsőket megillető 20-20 millió forintra emeli. Ezen a kenuban egyéni bajnok Vajda Attila sértődött meg, mondván, az többet ér, mint a csapatban szerzett arany, erre az ő pénzén is emeltek. Az nemrégiben derült ki, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin is kap 10 millió forintot, mivel a női szakág sikeres olimpikonjai még nem sokkal az olimpia előtt is ő készítette fel. Az edzők közül a legtöbb, 29 millió forint Sári Nándornak jutott, Angyal László szövetségi kapitány került a második helyre 21,4 millióval.