A németek nem kérnek a doppingversenyből

2008.10.17. 17:33 Módosítva: 2008.10.17. 20:05
2009-től négyéves eltiltás vár minden doppingoló kerékpárosra, hogy ne legyen kedvük visszatérni a lebukás után, jelentette be a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI). A szabályok szigorodnak, de a németeknek ez is kevés. Jövőre nem közvetítik német csatornák a Tour de France-t, nem lesz német körverseny, se német szponzorálású csapat.

Az UCI bejelentése szerint a jelenlegi két év helyett négyre emelik a maximálisan kiszabható eltiltás mértékét, amennyiben szándékos doppingoláson kapnak egy versenyzőt. Az intézkedés nem titkolt célja, hogy az egyszer doppingvétségen kapott kerekesek többé ne térhessenek vissza a sportba. "Ahogy már korábban is mondtam, szeretném, ha távol maradnának a kerékpártól. Bár ez csak a személyes véleményem" - nyilatkozta Pat McQuaid, az UCI elnöke.

Az igaz, hogy az eddigi kétéves eltiltás sok versenyző esetében nem szabott gátat a visszatérésnek, és ez szemmel láthatóan nem tetszik a szövetségnek. Mint ahogy a németek is megelégelték a pozitív doppingesetek végeláthatatlan számát, és több fronton is újabb csapást mértek a sportágra.

Ullrich gálaversenyt szervez

A 2007 februárjában méltatlan körülmények közt visszavonult Jan Ullrich egy gálaverseny keretében szeretne illő módon búcsút mondani szurkolóinak. Ráadásul mindezt az ötszörös Tour-győztes Miguel Indurain, és legnagyobb volt riválisa, Lance Armstrong részvételével képzelné el a német versenyző. "A nagy sikereim után megérdemlem ezt" - nyilatkozta az 1997-es Tour de France győztese, aki tehetsége alapján jóval többre volt hivatott a kerékpárban. Ám Armstrong árnyékából nem tudott kilépni - ötször volt második összetettben a Touron -, ráadásul '97-es Tour-győzelme is doppinggyanú alá került. De nem maradt ki a Fuentes doktoros ügyből sem, DNS vizsgálatok igazolták, hogy az ő vérmintáit is megtalálták a doppingrazziába keveredett orvosnál.

A Tour de France-t Németországban eddig közvetítő ARD és ZDF megtagadta a 2009-es francia körverseny közvetítését, arra hivatkozva, hogy "a Tour sokat vesztett sportszakmai értékéből a sorozatos pozitív doppingminták miatt, ennek megfelelően a közvetítés értéke is mélyre süllyedt". Az ARD már tavaly is megszakította az adást, amikor a német Patrick Sinkewitzet tesztoszteron használatán érték a Tour alatt. A Tour szervezői sajnálatukat fejezték ki, hogy a televíziós társaságok nem partnerei a doppingellenes küzdelemnek, amire az ARD-nél csak annyit válaszoltak: "Keressenek doppingot, de ne találjanak."

Ráadásul a németek az idei botrányokban versenyző révén is érintettek voltak, hiszen a júliusi Touron mindkét időfutamot megnyerő Stefan Schumachert az utólagos vizsgálatok során az új generációs EPO, a CERA használatán értek, így kétéves eltiltás elé néz. Ezenfelül a legújabb lebukott, az idei Tour de France-on hegyi összetettet nyerő osztrák Bernhard Kohl miatt elveszítette szponzorát a német körverseny, ezért jövőre meg sem tartják. "A profi kerékpársport hatalmas gondokkal küzd, és ezen mi nem tudunk változtatni" - jelentették ki a verseny szervezői a német hírügynökségnek.

epok
Doppingvétségen kapott kerekesek

Azt már tudni lehetett, hogy Schumacher csapata, a szintén német Gerolsteiner az idény végén kiszáll a kerékpársportból, ahogy tette 2007-ben a hosszú évekig meghatározó T-Mobile (korábban Telecom) is.

Csak az idei Tour de France-on hét versenyzőt kaptak tiltott szer használatán, és már felmerült a sportág kizárása is az olimpiai programból. Ugyan a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong visszatérése várhatóan dob a sportág népszerűségén, ám hosszú távon továbbra sem tűnik fényesnek az országúti kerékpár jövője.