Armstrong szívesen lesz vízhordó a Touron

2008.12.02. 14:37
A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong szeptemberben jelentette be visszatérését, de csak most határozta el, hogy jövőre rajthoz áll a francia körversenyen. Az amerikai kerékpáros az alapítványát kívánja népszerűsíteni, és azt állítja, másodlagos, hogy hol végez a Touron.

Lance Armstrong végre döntött: rajthoz áll 2009-ben a Tour de France-on. Aminek nemcsak azért van jelentősége, mert várhatóan az elmúlt évek messze legizgalmasabb francia körvesenye jön jövőre, hanem azért is, mert a visszatérő amerikai vállalta, hogy felveszi a segítő szerepét csapatában. Így ha nem bukik le doppingvizsgálaton, vagy nem támadja meg senki, nincs mit vesztenie az indulással.

"A legjobb srácért fogok hajtani - nyilatkozta az AP hírügynökségnek az Astanával épp edzőtáborozó klasszis. - Ahhoz az íratlan szabályhoz tartjuk magunkat, hogy a kerékpár csapatsport, és mindannyian szeretnénk nyerni."

A 37 esztendős amerikai az egyetlen, akinek sikerült hétszer diadalmaskodnia a Tour de France-on, és minden győzelme alkalmával szisztematikusan köré volt építve aktuális csapata. De miután szintén az Astana csapat tagja az elmúlt két év legiskeresebb bringása, Alberto Contador, a három és fél év után visszatérő Armstrongnak be kell érnie a vízhordó szerepével.

Januárban kiderül

Másfél hónap múlva valós képet kapunk arról, hogy mire lehet képes a kihagyása után Armstrong, hiszen az amerikai rajthoz áll az ausztrál Down Under körversenyen. Ez lesz az első rangos országúti versenye, azok után, hogy 2005 júliusában hetedszer is megnyerte a Tourt, majd pedig visszavonult.

Bár elvileg lehetséges lenne, hogy az Astana úgy induljon neki a Tournak, hogy csak menet közben döntik el, ki lesz az első számú ember, de mivel Armstrong a tervek szerint az összetett győzelemért száll harcba a májusi Giro d'Italián, szinte kizárt, hogy öt hét alatt olyan állapotba kerüljön, hogy esélye lehessen a sárga trikóra júliusban. "Miután három évig nem versenyeztem, butaság lenne bárkitől, ha azt hinné, képes lehetek ott folytatni, ahol abbahagytam" - mondta az amerikai, aki azért hozzátette, soha ilyen jól nem érezte még magát a felkészülés e szakaszában, mint most.

Armstrong csak nyerhet azzal, hogy elindul a Touron, hiszen egy rekordgyőztesen, aki ráadásul hosszú kihagyás után tér vissza, már nincs mit számon kérni, bárhogy is alakuljon a verseny. Sőt ha tényleg képes lesz arra, hogy Contador alá dolgozzon, akár még meg is kedveltetheti magát a francia közvéleménnyel.

Nem titok, a franciák nem szívlelik Armstrongot, egyrészt azért, mert mindig nyert, másrészt doppingolással gyanúsítják, és a Tour szervezői októberben ki is nyilvánították nemtetszésüket az amerikai visszatérése miatt.

"Elégedett vagyok hét győzelmemmel. Keményen dolgozom, hogy minél versenyképesebb lehessek. De a fő célom, hogy az alapítványom üzenetét megismertessem a világgal. Ez a legfontosabb, és ha emellett még jól is tudunk szerepelni, az csak az alapítványom javára válhat" - összegzett Armstrong.