Kozmann György könyvet írt Kolonicsról

2008.12.02. 14:27
Az olimpiai bronzérmes kenus saját emlékeiből és visszaemlékezéseiből írt könyvet júliusban elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok társáról.

Kozmann György olimpiai bronzérmes kenus Koló árnyékában címmel írt könyvet kapcsolatáról egykori társával, Kolonics Györggyel. Az írás társszerzője a volt válogatott gyorskorcsolyázó, Kaszala Claudia.

Kozmann elmondta, már régóta tervezte, hogy könyv formájában elmesélje, milyen élmények érték, amióta 2002-ben felkerült a fővárosba. Azt azonban sajnálja, hogy tragikus eseménynek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy végül elkészüljön a könyv.

„Koló halála után folyamatosan történtek a dolgok, új élmények értek, nem volt idő foglalkozni vele. Az olimpia után úgy éreztem, még nem jött el az idő a pihenésre, ezért döntöttem a könyv megírása mellett.”

„A műben csak olyan emberek szerepelnek, akik méltók Koló emlékére” – ismertette a könyv születésének körülményeit Kozmann, aki kétszeres ötkarikás bajnok társa július 15-ei, tragikus halálát követően Kiss Tamással indult és nyert bronzérmet Pekingben.

„Tegnap, amikor a könyvet átvéve autóztam hazafelé, olyan érzésem volt, mintha éppen egy versenyről jönnénk együtt. Éjfél volt, de sorra telefonáltam mindenkit, aki számít, mintha nyertünk volna.”

A tájékoztatón Baráth Etele, a szövetség elnöke Kolonicsot balettművészhez hasonlította. Meglátása szerint művész volt, akit a magabiztossága mellett állandó kételyek gyötörtek. "Ebből fakadó ellentmondásos személyisége miatt volt ő a legnagyobb" – mondta Baráth.

A bemutatón Kolonics kedvenc színésze, Rudolf Péter olvasott fel részleteket a könyvből. A Pallas Antikvárium Kft. által kiadott, 220 oldalas, fényképekkel illusztrált mű csütörtöktől kapható a könyvesboltokban és a hipermarketekben, ára 1990 forint. A bevétel jelentős részét a hamarosan létrejövő Kolonics Alapítvány kapja.