Futócipő és jó ügyvéd kell a maratonhoz

2008.12.03. 09:36
Vozár Attila nyerte november közepén az Egyesült Államok 24 órás futóbajnokságát, nyereményének csak egy részét fizették ki, azt is fedezetlen csekkel. A békéscsabai futót több ezer dolláros veszteség érte, feljelentést tett, az ügyben eljáró nyomozó szerint csak a pénze egy részére számíthat.

Vozár Attila nyerte az Egyesült Államok 24 órás futóbajnokságát november 16-án a a texasi McKinneyben. A békéscsabai futónak több gondja is adódott a verseny rendezőivel: nem ismerték el megtett kilométereit, 243 helyett csak 236,88-at igazoltak; pénzdíj járt volna neki a verseny megnyeréséért, külön bónusz a megtett kilométerekért és a legjobb külföldi futó címének elnyeréséért.

Vozár csak a díjak egy részét kapta meg, a csekkről másnap, a bankban derült ki, nincs rá fedezet. A magyar futó feljelentést tett, a helyi hatóság megállapította a bűncselekményt, nyomozót rendelt ki a károsult mellé, aki december 1-jéig adott fizetési határidőt az amerikaiaknak.

A határidő letelt, pénz még nincs, csak ígéret. Vozár az Indexnek elmondta, kedden beszélt a nyomozóval, akitől megtudta, a szervezők bankszámláján lett volna fedezet az ő csekkjére is, de verseny rendezői (sorszám alapján) ennek az egy csekknek a kifizetését megtiltották.

Vozár pontos összeget nem említett, de több ezer dolláros veszteség érte. A nyomozótól úgy tudja, a verseny rendezője megmagyarázta a díjak elmaradását: a 3000 dolláros fődíj akkor járt volna, ha a győztes legalább 151 mérföldet (243,88 kilométert) fut, ugyanekkora táv után járt volna a megtett kilométerek utáni teljes extra pénz is.

Vozár éppen megfutotta a kérdéses 243 km-t, ezt először a szervezők is elismerték, később azonban módosították véleményüket, szerintük Vozár négy körrel kevesebbet tett meg, ezt a köröket számoló chip hibájával magyarázták.

A nyomozó tájékoztatása szerint a verseny szervezője megígérte, hogy a kilométerek utáni bónusz egy részét, és a legjobb külföldinek járó díjat a békéscsabai futó megkapja. A hivatalos eljárás zajlik, Vozárt jelentős anyagi veszteség érte. Azóta utánanézett, a verseny kiírásában nem egyértelműek a feltételek, pereskedni pedig ilyen távolságból nehézkes.

A futó megfogadta, jövőre csak azért is visszamegy erre a versenyre, pályacsúcsot akar futni, és a futócipőjén kívül ügyvédet is visz magával.