A győzelem napja Pekingben

2008.08.22. 19:24
Vajda Attila nyerte a kenu ezres döntőt, így megszereztük az első pekingi aranyat, amit egy kenus bronzzal és egy kajakos ezüsttel toldottunk meg. Null-háromról felállva nyertek a vízilabdázók, és a döntőben a szerbeket kiütő amerikaiak ellen ismét megvédhetik címüket. Vörös Zsuzsának ez nem sikerült, öttusázóink hamar elszálltak.

Fantasztikus versenyzéssel győzött a kenu egyesek ezer méteres versenyében Vajda Attila, és ezzel megszerezte a magyar olimpiai küldöttség első aranyérmét. A további öt pénteki döntő mindegyikében volt magyar versenyző, és a kajak egyesben csak kilencedik helyen végző Benkő kivételével mindenki szerzett pontot.

A legnagyobb elismerés a Kolonics György halála után összeállt Kiss, Kozmann alkalmi párost illeti, akik bronzérmet szereztek. Második helyen futott be a női kajak négyesek mezőnyében a Kovács, Szabó, Kozák, Janics összetételű magyar hajó. Az ötödik helyen végzett a Sík, Vereckei, Beé, Bozsik alkotta férfi kajak négyes. Szintén ötödik lett a Kammerer, Kucsera kajak kettes, bár az ő pontszerző helyük nem mondható sikernek: a hosszú ideig vezető magyar párostól többet, legalább dobogót, de inkább aranyat vártunk.

Egy lépéssel közelebb került viszont a nagy célhoz a férfi vízilabda válogatott. Kásásék úgy verték 11-9-re Montenegrót, hogy a délszláv csapat a meccs elején már 3-0-ra is vezetett. A mieink a 3-0-ra megnyert harmadik negyednek köszönhetik - méghozzá nem a papírforma szerint döntőbe várt szerbekkel, hanem az őket simán, 10-5-re verő amerikaiakkal. Kásásék sporttörténelmet írhatnak: az első vízilabdacsapat lehet a magyar, amely sorozatban háromszor nyer aranyat.

Férfi kézilabdában a horvátokat legyőző Franciaország a spanyolokat verő, és ezzel szintén hatalmas meglepetést okozó Izlanddal játszik. Kosárlabdában a Litvániát 91-86-ra verő Spanyolországgal a címvédő Argentína és az USA meccsének győztese, míg röplabdában az oroszokkal 3-2-t játszó amerikaiak és az olaszokat 3-1-re verő brazilokkal játszanak az aranyért. Fociban a brazilok szerezték meg a bronzérmet, a belgákat 3-0-ra verték a bronzmeccsen.

Véglegessé vált, hogy a magyar kézilabdázónők Dél-Koreával játszhatnak a bronzmeccsen. A koreaiak óvtak, mondván, a norvégok ellen 29-28-ra elveszett meccsükön a norvégok időn túl lőtték az utolsó gólt, az óvást azonban elutasították.

Az öttusázók folytatták a rossz szereplést. Ahogyan csütörtökön a férfiaknak, úgy pénteken a nőknek sem sikerült úgy a verseny, ahogy szerettük volna. Nemhogy címét nem tudta megvédeni Vörös Zsuzsa, még pontot sem tudott szerezni, sőt, Gyenesei Leilával együtt a mezőny második felében végzett: ő a 20., Gyenesei a 24. helyet szerezte meg. Öttusázóinkkal hatvan év után fordult elő ismét, hogy nem szereztek pontot, és 1960 után először nem álltak fel a dobogóra. Szintén rosszul szerepelt, és nem jutott döntőbe Hódi Anikó a BMX-esek versenyén.

Magyar vonatkozású hír, hogy a férfi asztaliteniszezők egyéni versenyében a négy közé jutott a 42 éves Jörgen Persson. A svéd pingpongos, aki már az 1988-as olimpián is szerepelt, idén májusban igazolt hazánkba, a BVSC csapatában játszik.