A rekordok reggele magyar ezüsttel

2008.08.13. 09:36
Cseh László Európa-csúcsot úszott, ezzel újabb ezüstöt szerzett, ezúttal 200 méter pillangón, és természetesen Michael Phelps mögött. A női vízilabdázók négy másodperccel a vége előtt mentettek pontot Ausztrália ellen. Bácsi bronzért birkózhat. A bokszolóknak még egy győzelem sem jött össze. Egyetlen súlyemelőnk súlyosan megsérült.

Cseh László 1:52.70-es idővel Európa-rekordot úszott, és nagyon megszorongatta Michael Phelpst a 200 méteres pillangóban. Győzni viszont nem tudott, így neki újabb ezüstérme van, míg Phelps újabb történelmi rekordot írt: egyedüliként tíz olimpiai bajnoki címmel rendelkezik. A kedden olimpiai csúccsal elődöntőbe úszó Gyurta az ötödik helyen került a döntőbe. A hajnali úszódöntők mindegyikét világcsúccsal nyerték - összesen 11 újabb olimpiai és világcsúcs dőlt meg -, női 200 gyorson még a bronzérmes is a korábbi rekordidőn belül teljesített.

Az első körben a hollandokat legyőző női vízilabdázóink ezúttal az ausztrálok ellen szálltak vízbe. A magyarok sok hibával játszottak, főleg az emberelőnyös helyzetek kihasználával volt gond, a kilencből csak kettőt értékesítettek. Végül úgy értük el a döntetlent - amivel maradt esély a csoportelsőség megszerzésére -, hogy Pelle Anikó a vége előtt négy másodperccel egyenlített.

Az egyetlen magyar súlyemelő számára nagyon hamar véget ért az olimpia. A 77 kilós Baranyai Jánosnak a szakítás során, a sikeresen teljesített 140 és 145 kiló után, a harmadik gyakorlat közben, 148 kilóval a kezében, kicsavarodott a könyöke, ráadásul a visszazuhanó súly a hátára esett. A sportoló könyöke szerencsére nem tört el, csak kificamodott, de altatásban tették helyre. Várhatóan négy hét kell, hogy teljesen felépüljön.

A sportlövő Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok 30 plusz 30 lövéses számában a 32. helyen zárt. Ez azért különös csalódás a vasárnapi, légpisztolyban elért 29. helye után, mert akkor azt vártuk, hogy jobbnak tartott számában javítani fog.

A ringben is folytatódott a magyarok gyengélkedése, akárcsak korábban Varga Miklós és Káté Gyula, a 48 kilós Bedák Pál is már első meccsén kikapott. A 2005-ös világbajnoki ezüstérmes Bedákot a kazah Birzsan Zsakipov győzte le 7-6-ra, így a magyar ökölvívó-küldöttség továbbra is vár az első győztes meccsre.

A magyar birkózók is megkezdték az olimpiát. Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kiló) a nyolcaddöntőben kikapott, de a vigaszágon folytathatja, mert legyőzője, a francia Steeve Guenot bejutott a döntőbe. Bácsi Péter (74 kiló) a bronzéremért birkózhat, miután az amerikai TC Dantzler, az örmény Arszen Julfalakjan és az orosz Varteresz Szamurgasev legyőzése után az elődöntőben kikapott a grúz Manucsar Kvirkelijától. Szintén vigaszágra került a negyeddöntőből a 70 kilós női cselgáncsozók mezőnyében Mészáros Anett.

Egy tajvani baseballos, Csang Taj-san az olimpia második olyan sportolója, aki fennakadt a doppingellenőrzésen. A szerda reggel híre az is, hogy a kínai hatóságok több, a tibeti helyzet miatt tüntetőt és egy brit újságírót vettek őrizetbe Pekingben, szemtanúk szerint az újságírót bántalmazták is.