Ha gazdag doppingol, nem lehet megfogni

2008.07.18. 11:14
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) valamennyi versenyzőt ellenőrzi az elmúlt öt olimpiához hasonlóan. A szervezet elnöke, dr. Aján Tamás szerint ők harcolnak a dopping ellen, mások azonban nem. "Aki keres, talál" - jelentette ki, miután a teljes görög és bolgár válogatott fennakadt, ami csak azt jelenti, létezik a központilag irányított doppingolás. Biztos a sikeres pekingi rendezésben, a biztonságban, mert katonai gyűrű veszi majd körül a versenyeket

„Nagy a verseny köztünk és a sportlövők között, melyik sportág adja az első pekingi olimpiai bajnokot. Mindkét versenyt a pénteki megnyitó után szombat délelőtt rendezik” – kezdte Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke sajtótájékoztatóján.

Aján beszámolt arról, hogy nyolcvannyolc ország 260 versenyzője nevezett eddig a súlyemelőversenyekre. Ennél több nemzet csak atlétikában és úszásban áll rajthoz, mindez azt támasztja alá, hogy alapsportágról van szó.

A múlt héten is konzultált a bolgár vezetőkkel, és abban maradtak, miután a válogatott egészét érintette a doppingbotrány, ők távolmaradnak.

A görögök ellenben ott lehetnek, jóllehet tizenegy versenyzőt értek doppingvétségen tavasszal. A görögök pénzbüntetést fizettek, és mivel nem az IWF rendezi az olimpiát, nem is tilthatták el őket a részvételtől.

„Barcelonától, vagyis 1992-től nem volt olyan olimpia, amelyiken ne ellenőriztük volna valamennyi rajthoz álló versenyzőt. Most sem teszünk másként, és az említett példák csak azt mutatják: aki keres, talál is valamit. Mi nagyon határozottan keresünk más sportágakkal ellentétben, de hadd ne nevezzem meg, melyekre gondolok.

A kevésbé tehetős országok még a régi szereket szedik, ezért tudjuk elcsípni őket, ahol viszont meg tudják fizetni a növekedési hormonokat, vagy az IGF-et, ott hiába kutakodunk. Azok a szerek pillanatnyilag kimutathatatlanok, bár komolyak az erőfeszítéseink” – mondta Aján, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, emellett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségében is helyet kapott.

A más sportágak alatt vélhetően az úszásra gondolt, mert a melbourne-i világbajnokság nem volt vérvizsgálat, hiába kérte több tagállam is, illetve a kerékpársport sem a teljes és széles körű ellenőrzés híve.

Az elnök amúgy 1975 óta a doppingellenes küzdelem élharcosa, versenyen kívül is ellenőriztek már a nyolcvanas években is, jóllehet az NDK-s kapitány ütötte az asztalt, ezt mégis hogyan képzeli. Akkoriban még kizárólag a versenyeken voltak vizsgálatok.

„A bolgár és a görög példa egyértelműen azt mutatja, hogy szó sincs magánakcióról, minimum a válogatott kapitánya tudott a doppingolásról, de még valószínűbb, hogy központilag irányított esetekről beszélhetünk. Tudom, hogy felborzolta a kedélyeket mindkét eset, de a tisztaság mindenek felett való” – tette hozzá.

Kifejtette, a görögök a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, és azzal védekeznek, hogy egy Kínából kapott táplálékkiegészítő-szállítmányban voltak a doppingszerek.

Szívből örült annak, hogy a magyar súlyemelés a három athéni doppingeset után nem szűnt meg, és Baranyai János révén lesz magyar sportoló is Pekingben. „Athénban kilenc magyar volt, ehhez képest nyilvánvaló a visszaesés, de biztos vagyok benne, hogy a sportág nem szűnik meg, hanem hosszú távon is életképes lesz.”

Úgy gondolja, hogy legalább hat kínai arannyal kell számolni. Kínában elképesztő a belső rivalizáció, Aján még a kínai tizedik vonalat is elfogadná, akkor is egy erős magyar válogatott állhatna ki.

A súlyemelő versenyek a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Egyetem sportcsarnokában lesznek, ahová hatezren férnek be, az egyetemen huszonhatezren tanulnak. "Ez a létesítmény is kiváló."

Biztos benne, hogy Kína nagyszerűen megszervezi a játékokat, és abban is, hogy biztonságos lesz az olimpia, mert katonai gyűrű veszi körbe a helyszíneket, és nagyon szigorúan, olykor mereven is betartják majd a szabályokat.